Ontwikkelprogramma

Zakelijk communiceren met gevoel

[object Object]
Angelique Schrama
June 15, 2018

Zakelijk communiceren met gevoel

We hebben sterk de indruk dat een collega boos is of niet lekker in zijn vel zit, maar negeren de non-verbale signalen. Vergaderingen lopen stroef, maar we hebben het gevoel dat de onderstroom niet besproken kan worden. In ons werk laten we vaak na, wat we in ons privé leven spontaan doen.

In eerste instantie op school, en later in ons werk, ontwikkelen we kennis. We leren feitelijk en zakelijk te communiceren en te beslissen. Het expliciet gebruik maken van intuïtie, het waarnemen van de onderstroom, raakt in de vergetelheid. De logica en feitelijkheid zijn krachtig instrumenten maar niet voldoende om effectief te communiceren en te beslissen.

Voelen speelt een rol bij iedere vorm van communicatie. Het lichaam geeft informatie over hoe het met je gaat of hoe het contact is met anderen. Ondersteun de ratio door gevoel, en leer intuïtief weten. De vraag is: hoe ontwikkel je te vertrouwen op wat je voelt? Hoe leer je dat over het voetlicht te brengen in een zakelijke context?

Vertrouwen op je waarneming. In contact met jezelf en collega’s

In contact zijn met de ander, is in eerste instantie in contact zijn met jezelf.  Wie in contact is met zichzelf herkent de harmonie tussen waarnemen, gevoel en ratio. Door het ontwikkelen van contact met zichzelf ervaren deelnemers de positieve impact op het persoonlijk welzijn, de teamdynamiek en samenwerking.

Met het ontwikkelen van medewerkers in non-verbale communicatie, zintuigelijke waarneming en affectief contact is veel winst te halen voor bedrijven.

Teams functioneren beter en effectiever, als medewerkers beter leren waarnemen. Als ze datgene wat er fysiek gebeurd gaan benoemen. Het is belangrijk dat medewerkers feitelijk leren waarnemen. Zonder oordeel naar zichzelf of de ander.

Over het programma

Programma

In dit ontwikkelprogramma begeleiden we teams bij het vergroten en benoemen van lichaamsbewustzijn.

1 Basismodule: Vertrouwen op eigen waarneming. In contact met jezelf en de ander

Een eerste kennismaking met zintuigelijke waarneming. Gedurende een hele dag gaan we aan de slag met het bewust gebruiken van onze zintuigen, waarnemen en non-verbale communicatie. We staan stil bij gevoelens en emoties. Naast fysieke oefeningen vertalen we dit naar ons dagelijks handelen; zowel op het werk als privé. We worden ons bewust van contact- en gedragspatronen.

Ochtendprogramma: het individu.
Het ontdekken en benoemen van de persoonlijke zintuigelijke waarneming, het contact met jezelf.

Middagprogramma: het team.
Het contact met anderen en de teamdynamiek staat centraal.

2 Verdiepingsmodules

Met het team verkennen we de specifieke teamdynamiek, de onderstroom, de omgeving van het team of de organisatie. We onderzoeken de teampatronen waarbij gebruik gemaakt wordt van ervaringsgerichte oefeningen rond balans, intentie, waarnemen en basispresentie. De specifieke invulling is maatwerk.

Thema’s kunnen zijn:

 • Assertiviteit; ruimte nemen en grenzen stellen
 • Conflicten voorkomen door contact
 • Kernkwaliteiten en allergieën
 • Omgaan met druk en weerstand
 • Samen–werken
 • Omgaan met verlies en verandering
 • Bewust kiezen
 • Ongeschreven regels
 • Vergaderen met gevoel
 • Balans verbeteren tussen voelen, denken en doen

Een additionele module is tussen de 3 en 6 uur.

3 Optioneel: Begeleiding

Behalve teamdagen, bieden we ook intervisie in bedrijf, persoonlijke coaching trajecten of therapie. Persoonlijke en zakelijke ontwikkelingsvragen die uit de teamdagen komen, kunnen zo worden besproken en uitgewerkt.

Praktische informatie

Samenstelling: Een team van mensen die frequent samenwerken. We gaan uit van minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers.

Doelgroep: Management- of directieteams, teams met (technische) professionals, teams met (onderhuidse) conflicten, afdelingen of projectteams, young executives.

Dit programma is ook uitermate geschikt voor virtuele teams. Door een dag bij elkaar te komen, verdiept de relatie op fysiek niveau.

Voorbereiding: geen. Draag op de dag zelf comfortabele vrijetijdskleding en gemakkelijke schoenen (geen hoge hakken).

Tijd, duur en locatie:

Ochtendprogramma 9.30- 12.00 uur
Middagprogramma 13.00 -15.30 uur
Indien gewenst kan er ook een avond programma aangeboden worden.

Voor de ervaringsgerichte oefeningen is een grote, bij voorkeur externe, ruimte gewenst. Wij kunnen voor u een geschikte locatie adviseren of huren.

Trainer / begeleider: Angelique Schrama coördineert de training en de inhoud. De modules worden gefaciliteerd in samenwerking met een senior haptonoom of haptotherapeut.

Investering

Voor deze waardevolle ontwikkeldag:

 •  € 750,- per persoon (basismodule)
 • Voor additionele modules ontvangt u een maatwerk voorstel.
 • Inclusief voorbespreken, communicatie naar de deelnemers, uitvoering, evaluatie en nabespreken

De tarieven zijn exclusief BTW, catering en reis- en locatiekosten.

Inschrijven

Wilt u dit ontwikkelprogramma voor uw organisatie? In dat geval bespreken we gezamenlijk uw wensen en onze mogelijkheden en ontvangt u een voorstel.  Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen.

 

Ook interessant

Ontwikkelprogramma
Goed inwerken; van groot zakelijk belang
Ontwikkelprogramma
Intervisie in Bedrijf