1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Ben jij een complimentenjunk?...

Ben jij een complimentenjunk? Groei van binnen naar buiten. Covey 3: Groeifases

door | 28 maart 2017

De complimentenjunk: Stephen Covey geeft handvatten hoe je van afhankelijkheid een grote stap kan maken naar wederzijdse afhankelijkheid: 3 groeifases. Dit is het derde blog in de Covey Reeks.
Blog 3 Groeifases Covey

Blog 2 – Stephen R. Covey Reeks over 3 groeifases

Ben jij een complimenten junk? Groei van binnen naar buiten. Steven Covey beschrijft 7 eigenschappen voor ‘highly effective people’. Dit is het 3e blog in de Covey Reeks en gaat over de groeifases om effectiever te worden.

Een complimentenjunk is afhankelijk van anderen voor zijn of haar welzijn. Een ander nodig hebben om te weten dat je de juiste dingen doet. Oftewel van buiten naar binnen.

Stephen R. Covey geeft in zijn boek ‘De 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ een aantal handvatten hoe je van deze afhankelijkheid een grote stap kan maken naar onafhankelijkheid en doorgroeit naar wederzijdse afhankelijkheid. Door te leren hoe je eigenaar wordt van je eigen doelen en daar effectief de leiding in neemt. Een blog over deze 3 groeifases.

Een complimentenjunk is afhankelijk van anderen

Op LinkedIn zag ik dat 1 maart complimentendag was. Altijd fijn om positieve feedback te krijgen. Er zijn ook mensen die echter constant om complimenten verlegen zitten. Daar naar hunkeren. Volgens mij zijn dat onzekere mensen. De basis is (tijdelijk) weg, of niet gelegd.

Een compliment is een bevestiging dat een ander je geeft, en daarmee aangeeft dat je iets goed doet. Bevestiging hebben we als mensen allemaal nodig, het is een basisbehoefte om te horen dat je ertoe doet. Maar wat als je altijd anderen nodig hebt om zeker te weten dat je de juiste dingen doet? Geen feedback, of zelfs kritiek kan dan inslaan als een bom, en voedt de onzekerheid. Wat gebeurd er met je als applaus uitblijft?

Covey noemt deze mensen afhankelijke mensen. Ze hebben weinig basis om proactief richting te geven aan hun eigen leven. Ze geven anderen de schuld bij falen, hun succes wordt bepaald door de stemming van de manager of pas als de partner of kinderen gelukkig zijn, zijn zij het ook. Afhankelijk van de mening van anderen.

Vraagje aan jou: van wie ben jij afhankelijk om je leven invulling te geven en je doelen te halen?

Ik ben onafhankelijk: ik start van binnenuit

De 7 eigenschappen zijn een doorsnede van motivatie (willen), kennis (weten) en vaardigheid (kunnen) om weer zelf aan het roer van je leven te staan. Voelen, weten en doen gaan hand in hand bij groei. De eerste 3 eigenschappen van Covey zijn dan ook gericht om je als mens individueel te ontwikkelen. Oftewel, je eigen verantwoordelijkheid nemen voor je leven.In mijn coachingsessies begin ik daarom ook altijd bij jou, als mens.

De eerste 3 eigenschappen gaan over proactief zijn op je basisprincipes, helder krijgen wat belangrijk voor je is en prioriteren wat je gaat doen. Je gaat werken aan datgene waar je zelf invloed op hebt. Je ontwikkelt je eigen credo en handelt hiernaar.

De eigenschappen zijn niet gericht om los te staan van je omgeving. Dit is het doorgeschoten westerse ideaal van zelfontplooiing, no matter what. Maar juist gericht om je te leren verbinden met je omgeving, om waarde toe te voegen vanuit jezelf. Van waarde te zijn in je werk, je gezin, je vrienden etc.

Echte onafhankelijkheid zorgt ervoor dat je groeit. Dat je krachtiger wordt. Je zelfvertrouwen toeneemt en zelf sturing geeft aan je leven. Het vergroot bovendien je cirkel van invloed. Dat wil jij toch ook?

Ik ben ook afhankelijk: maar wel van binnen naar buiten

Als je jezelf begrijpt en in control bent, verbindt je je met anderen vanuit gevoelde kracht en zelfvertrouwen. Van binnen naar buiten dus. Je trekt je minder aan van wat andere van je vinden. Je kan je gaan openstellen voor je omgeving en je relaties. Dit zijn de 4e, 5e en 6e eigenschap. De ander eerst begrijpen voordat je begrepen wordt, een win-win creëren, samenwerken op creativiteit en synergie. Daarna ben je in staat de kracht te gebruiken van wederzijdse afhankelijkheid. Geef effectief leiding aan je leven.

Een ontvangen compliment wordt waardevoller als je bij jezelf weet dat je een bewuste en gevoelde keuze maakte en daardoor de juiste dingen deed. Slechte keuzes bestaan dan niet meer. Over keuzes maken schreven we al meerdere blogs.

De 7 eigenschappen als geduldig groeiproces

Groeien is een kwetsbaar proces. Jezelf openstellen en er met mensen over praten geeft je inzicht waar je zit in het proces. Zit je op de goede weg? Is er nog iets te leren? Hoe hebben anderen dit gedaan? Is er een blinde vlek?

Geduld is hierbij een sleutel. Het is geen makkelijk proces, en ook geen snelle oplossing uit een doosje. Bedenk dan, dat iets wat moeite kost meer waarde heeft dan wanneer je het eenvoudig koopt of krijgt. Zoals laatst een jong mens tegen mij zei: “Ik heb hard moeten werken. Toen mijn eerste salaris op mijn rekening stond besefte ik hoe ik dit gerealiseerd had. Ik wilde het niet zomaar aan iets onbenulligs uitgeven. Dit geld voelt echt meer waard dan mijn zakgeld.”

Het ontwikkelen van de eigenschappen is een levenslang proces, geen project met een deadline.Ik sluit af met een frase uit het boek:

Zaai een gedachte en oogst een handeling

Zaai een handeling en oogst een eigenschap

Zaai een eigenschap en oogst karakter

Zaai karakter en oogst je doel.

Om met het einde te beginnen: jouw Mission Matters! Een compliment krijgen over het feit dat je goed met je bewust gekozen doel bezig bent, is stimulerend om er daadwerkelijk te komen. En jij begrijpt waarom het belangrijk voor je is.

Overzicht alle Covey blogs

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Nieuwe team opdrachten. Gaaf, maar ook kramp in mijn schouders, ik ga driftig op zoek in mijn boeken naar methodieken en ik begin te dromen ’s nachts. Wat is er aan de hand? Dit heb ik toch vaker gedaan? Ik ben imperfect! Een blog over ondermijnende gedachten.

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

#eloise is trending op social media. We spreken anno juni 2023. Waardoor? Eloise van Oranje stond letterlijk op voor haar principes op een overvol terras. Een andere dame ging haar echter voor. Een blog waarom een heldin een eenling nodig heeft om werkelijk impact te maken.

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

“Dat is gewoon hoe we het hier doen. Dat is onze cultuur.” Hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? Maar wat is het dat leidinggevenden werkelijk zoeken? “Wij hebben de sleutel in handen om samen met ons team vooruitgang te boeken. We ondervinden weinig weerstand bij veranderingen.” In dit blog willen we ingaan op wat er wel is, maar niet zichtbaar. Hoe kun je als leidinggevende jezelf inzetten om de verandering te zijn in de organisatiecultuur die je voor ogen hebt?