1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Bestudeer de manager in...

Bestudeer de manager in zijn natuurlijke habitat

door | 22 november 2022

Vaak is het idee bij coaching dat je jezelf ontwikkelt door je af te zonderen in het hok van de coach. Niets is minder waar voor effectief ontwikkelen. De omgeving van de cliënt, noem het zijn systemen, doen er toe.
de manager in zijn natuurlijke habitat

Iedereen is onderdeel van systemen

Ieder mens is al voor zijn geboorte een onderdeel of lid van een systeem. Het eerste systeem heet namelijk familie, daar heb je geen keus in, daar hoor je bij. Later in je leven kies je meer, en meer je andere systemen: school, (sport-) verenigingen, werk, vrienden etc. Hier kan je ook vrijwillig weer uit.

Ieder systeem heeft zijn groepsdynamieken, geschreven en ongeschreven regels, die zo vanzelfsprekend en gewoon lijken. Totdat je eruit stapt. Dan zie je wat er niet vanzelfsprekend was of zelfs niet wenselijk, en waar niet over gesproken mocht worden.

Een klassiek voorbeeld bij mij thuis was de befaamde opmerking “eet je bord leeg, want anders geen toetje”. Dit was bij mij thuis de norm. Soms tegen heug en meug. Het goede van deze norm is dat ik tegenwoordig bijna alles lust. Het nadeel is dat ik een klein traumaatje heb overgehouden aan gekookte wijting, brrr…

Mijn paradigma’s en eten

De systemen waarin je bent opgegroeid, en de systemen waarin je je nu bevindt bepalen voor een groot deel hoe je kijkt naar de wereld, ofwel paradigma’s en overtuigingen. Door welke bril kijk je, denk je en handel je. Voor mij als coach altijd een zoektocht naar de (belemmerende) overtuigingen van mensen, de stemmen uit het verleden en uit welk systeem dit komt. Waar ben je nog trouw aan?

Ik ben er later pas achtergekomen waardoor mijn moeder zo streng op dat leegeten van dat bord was: ze kwam uit een heel arm gezin, er waren met 8 kinderen veel tekorten. Haar moeder zei: wees blij dat er eten is, en eet het op. Zo ging dat bij haar thuis dus ook in mijn ouderlijk gezin. Wat ik wilde deed er bij ons aan tafel niet zo toe.

Wat denk je dat ik bij mijn stiefkinderen wilde overbrengen.. yep. Loyaal aan mijn moeder. Maar gelukkig stak mijn man daar een stokje voor. Hij is in betrekkelijke overvloed opgevoed, en maakte er geen drama van dat ze spaghetti met alleen kaas wilde, of rijst met suiker, als ze hun bord wilde laten staan als ze het niet lustte of vol zaten.

Toen ik het hier eens met een vriend over had zei hij dat zijn ouders dat nooit hebben gezegd. Dat hij eet wanneer hij honger heeft, hij ‘graast’. Eigenlijk veel gezonder, om te luisteren naar je lijf.

De systemen van een militair in burger

Ik had een management coachee die moeite had om zijn gevoelige en introverte kant te tonen. Hij had zichzelf de ‘management rol’ aangemeten zoals hij overtuigd was dat het hoorde. Zijn basisopleiding en werkervaring was als beroepsmilitair, zijn rationele en afstandelijke leidinggevende was zijn rolmodel.

Hij had geen voorbeelden gehad in zijn werkende leven die pasten bij zijn eigenheid. Dus hij ging kopieren, en liep vast. Pas toen we de persoonlijke voorkeuren, het militaire systeem met alles wat daar norm is, en het huidige organisatiesysteem uit elkaar trokken, was er pas weer beweging mogelijk.

Deze quote komt van Oliver Wendell Holmes, een Amerikaanse jurist en rechtsfilosoof, en ik vind het prachtig

“Ik heb geen interesse in de eenvoud voor de complexiteit, maar heb alles over voor de eenvoud na de complexiteit. “

Oliver Wendell Holmes

Bestudeer de manager in zijn natuurlijke habitat

Ik ga voor de intake bij voorkeur naar de werkomgeving van de client, en heb er een driegesprek met coach en haar/zijn leidinggevende. Ik bekijk de werkplek, kijk om mee heen, ik leef me in en voel mee. Hier haal ik mijn eerste informatie van het systeem van mijn klant op.

Ik nodig mijn coachees uit zichzelf als mens te zien, in alle systemen en rollen die er zijn of waren: die van kind, ouder, broer of zus, vriend, werknemer en partner. Dit te onderzoeken en te bespreken. We hebben de context nodig om onszelf te begrijpen.

Authenticiteit, is een groot woord. Als ik mijn coachees een zoektocht laat doen naar hun omgevingen of biografie, dan weet je hoe je gevormd bent en waar je in je werk door geraakt wordt of op uitgedaagd. Daarmee accepteer je alle systemen en hun normen. Zo ontwikkel authentieke leiders.

Neem de tijd voor ontwikkeling en integreer in je systemen

Het is complex om te begrijpen wat de werkelijke problemen en oorzaken zijn. Het is puzzelen wat nieuw is en wat oud. Dit ontrafelen is tijdsintensief. Door dit aan te gaan krijgt je geursporen naar triggers en gedrag waardoor je als mens meer-en-meer ‘eigen’ wordt in het heden.

Onze coaching- en ontwikkeltrajecten zijn vaak extensief in doorlooptijd, en daardoor intensief in ontwikkeling. Je integreert namelijk het in het dagelijks leven. Je neemt de tijd om het geleerde te experimenteren, erop te reflecteren en te herhalen om je zelfvertrouwen te vergroten. Bij voorkeur in alle systemen waarin je je bevindt. Je eigen keuzes maken vanuit nieuwe overtuigingen en waarden, en dat in meerdere systemen toe te passen is, dat is werkelijke eenvoud. De eenvoud na de complexiteit.

Wil je eens kennismaken? stuur dan gerust een berichtje naar https://missionmatters.nl/contact/ of bel voor een persoonlijke klik.

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Bonus demotiveert managers en directeuren

Bonus demotiveert managers en directeuren

Bonussen zijn net als leaseauto’s. Ze zijn vaak een vast onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van managers, directeuren en andere sleutelfiguren in de organisatie. Gaan bedrijven nu echt beter presteren door hun mensen te belonen op basis van een prestatiebonus? Nope…

Vertrouwen komt voor wantrouwen

Vertrouwen komt voor wantrouwen

Waardoor ontstaat wantrouwen en hoe kunnen we het vertrouwen in elkaar weer laten groeien? Een blog over mijn kleindochter haar vertrouwen en mijn verantwoordelijkheid.

Lijden en liefde: een hart om van te houden

Lijden en liefde: een hart om van te houden

“Relaties zijn ingewikkeld. veel van mijn vrienden stoeien hier ook mee nu ze jonge kinderen hebben.” of “Ik ben na mijn vorige relatie wantrouwender geworden en zeker nog niet toe aan een nieuwe. Dit zijn slechts enkele opmerkingen van coachees. Liefde is een ingewikkeld ding, en ik zou niet zonder willen. In alle fasen van ons leven komen we liefde tegen en het onvermijdelijke lijden. Dit blog onderzoekt beiden op basis van een hart verhaal.