Coaching

Ben jij trouw aan jezelf? Over verwachtingen en keuzes

[object Object]
Angelique Schrama
28 juli 2016

Ik ken mijzelf

Met name in grotere organisaties zijn er nogal wat mensen die wat van je verwachten en krijg je veel impulsen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de hoeveelheid emails en vergaderingen die je op eeen dag krijgt en ‘iets mee moet.’

Hoe goed ken je jezelf en durf je je eigen keuzes te maken? Voor medewerkers en managers is de combinatie vaak lastig. Hoe bewust ga je hier mee om en hoe ontwikkel je durf om je eigen plan te trekken.  Het begint met het ontwikkelen van bewustzijn, vooral wat betreft zelfkennis. En dat begint met aandacht voor jezelf.

Verwachtingen en externe impulsen

Laten we eens stil staan bij externe impulsen op managers om te zien of je ze herkent:

Jouw directeur vraagt je om dat project erbij te nemen. Het is een mooie kans om jezelf te profileren en tegelijkertijd gaat je lopende project ook door. Welke keuze maak je? Wat vind je belangrijker: je werk afmaken of iets nieuws beginnen? Jezelf belangrijk vinden of loyaal zijn naar het oude team? Tegensputteren, en het niet doen? Tegensputteren en het toch doen?

Een teamlid van je heeft een jong gezin. De prioriteit wordt door deze medewerker bij het gezin gelegd, wat ten koste gaat van de inzetbaarheid op het werk. Je baalt hiervan. Toch zeg je tegen deze medewerker: “ik begrijpt het wel dat je naar je gezin moet, het maakt niet uit.” Welk masker zet je op? Welk belang is hier in het spel voor je? De goede vrede tussen jullie te bewaren of houd iets je tegen om de waarheid te zeggen.

Jouw manager baalt van een beslissing vanuit het hoofdkantoor. Ze laat dit duidelijk aan het team merken door te schelden en rond te stampen. In het voorraadhok wordt er met dozen gegooid. Wat doet dit met jou? Zeg je er wat van of juist niet. Wat zou je van jezelf laten zien in zo’n situatie? Hoe ga jij om met opgelegde beslissingen waar je niet achter staat?

Intern gesprek met jezelf

Trouw zijn aan jezelf begint met de gesprekken die je met jezelf hebt. Durf je en kan je jezelf deze bovenstaande vragen te stellen? Onderzoek je je eigen drijfveren, belangen, weerstanden, triggers en voorbeeldgedrag? Introverten kunnen dit trouwens wat eenvoudiger dan extroverten, maar dit terzijde.  Soms kan je met jezelf dit interne gesprek lastig voeren en blijf je in een cirkeltje redeneren en handelen.

Zelfacceptatie door een goed gesprek

In mijn coaching vraag ik altijd mijn klanten om met voorbeelden uit het dagelijkse werk en privé situaties te komen. In het gesprek komen we vaak op diepere lagen van jezelf uit. we bespreken overtuigingen, drijfveren, familiewaarden, identiteit, rolopvattingen, ego. Er is op dat niveau ook geen goed of fout antwoord, Het is wat er is. Daar mild naar kijken en onderzoeken helpt je om jezelf te begrijpen. Pas vanuit deze acceptatie kan er eventueel een verandering plaatsvinden en wordt keuzes maken makkelijker.

Soms is het accepteren van jezelf het mooiste cadeau dat je kan ontdekken. Het accepteren van jezelf is het verder ontwikkelen van je authenticiteit. En vanuit authenticiteit leidinggeven en medewerkers mogen begeleiden heeft een positieve impact op de motivatie en dus de resultaten van het team.

Ook interessant

Coaching
De juiste knop voor managers
Coaching
Ik wil assertiever zijn!
Coaching
Plannen maken voor volgend jaar om doelen te halen