Coaching

Ik wil assertiever zijn!

[object Object]
Angelique Schrama
21 juni 2019
Introverten. 5 tips om assertiever te zijn

5 tips voor introverten om assertiever te zijn

Introverte mensen hebben moeite met assertief gedrag. Hoe blijf je als introvert in je kracht, wordt je assertief èn blijf je trouw aan jezelf. Ik geef 5 tips.

Wat is assertiviteit?
Wikipedia: “Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel vaak verlegen en introverte mensen is assertief gedrag moeilijk op te brengen.”

In mijn woorden begint assertiviteit met jouw intentie:

Je zorgt goed voor jezelf. In contact met een ander kan je hier duidelijk over zijn en en behoud je de verbinding. Dat hoeft dus niet hard te zijn.

Waarom benoemt Wikipedia specifiek de introverte en verlegen mensen? In dit blog ga ik in op de introverte mensen, wat circa eenderde tot de helft van de mensen is!

Voor introverten is assertief zijn vaak moeilijk

In de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) wordt introvertie benoemd als een innerlijke energiebron. Introverte mensen reflecteren liever dan dat ze in de actiemodus springen, denken graag voordat ze gaan praten, hebben een voorkeur voor geschreven communicatie en werken graag alleen of in een klein groepje. Simpel gezegd: het zijn de denkers. De stillen, soms verpakt achter extravert gedrag.

Met dit in gedachten is ‘assertief reageren’ niet de natuurlijke voorkeur voor introverte mensen. In onze (westerse) wereld worden extraverten meer gewaardeerd. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid vergaderingen en workshops die bedrijven inplannen om met elkaar te praten.

Waardering voor de diepgang van introverten

Moeten introverten dan maar leren om extravert te worden (gooi er een training tegenaan en het kunstje is geleerd) of mogen ze in hun kracht komen? De introverten leveren een geweldige toevoegde waarde, als ze zichzelf en hun voorkeuren op waarde schatten. Wel belangrijk is het dat je deze voorkeuren kunt vertellen aan anderen. Susan Cain heeft hier een prachtige TedTalk over. Dit is dus anders dan je introvert gedrag aanpassen naar extravert gedrag.

Als introvert assertief en trouw zijn aan jezelf: 5 tips

Door duidelijke te maken wat jij nodig hebt om een goede beslissing te nemen, of om in jouw energie te blijven, geef ik 5 tips voor onmiddellijke reacties voor introverte mensen:

 1. De kracht van ‘eh…’ en het mooie van ‘goh… wat een goede vraag’
  Hiermee koop je tijd voor je interne reflectie voordat je een antwoord geeft. Het is tevens een bevestiging dat je de vraag hebt ontvangen. Je kunt ook zeggen dat je tijd nodig hebt om over een vraag na te denken, vraag de ander of het oké is om een schriftelijke reactie te geven, of plan een vervolgafspraak. Geef jezelf tijd om jouw gedachten te ordenen
 2. Wist je wat de voorkeursvolgorde is voor intraverten?
  Dit is denken > praten > denken? Voor extraverten is de voorkeur: praten > denken > praten.
  Meld de organisator van een vergadering of brainstorm dat jij je graag wilt voorbereiden. Eenvoudigweg omdat geen voorbereiding voor jou geen productieve vorm is. Jij wilt bij voorkeur over een vraag of probleem eerst individueel nadenken, alvorens dit in een groep te doen.
 3. Geef duidelijk aan dat je introvert bent en dat jouw energie opgeladen wordt door even alleen te zijn.
  Dus als je na een ochtend vergaderen even een rondje alleen wilt lopen, is dat niet raar, maar juist verstandig.
 4. Vraag aan een extravert wat hij of zij van je verwacht, en check of je dat ook kunt en wilt. Wil een extravert tegen je aan praten? Prima, dat heeft de extravert nodig. Een voorbeeldantwoord kan zijn: “Wil je dat ik actief meedenk? Geef me dan even wat denktijd voordat ik een antwoord formuleer, want zo werkt dat bij mij.” Of gebruik de kracht van ‘eh…’ en ‘goh…’.
 5. Werk eens wat vaker thuis of op een stilte werkplek.
  Doe wat vaker iets alleen. Een rustige werkplek geeft je de mogelijkheid om na te denken en te focussen, zonder collega’s om je heen.

De tips zijn niet alleen voor in je werksituatie, maar gaan natuurlijk net zo goed op in je privé-omgeving. Een familieweekendje kan vermoeiend voor introverten zijn, neem dan momenten van rust en trek je even terug op gezette tijden.

Kom in je kracht

In mijn coaching krijg ik vaak introverte mensen die hun eigen talenten onderwaarderen of ondergewaardeerd zien door anderen. Introverten hebben de wens om spontaner en directer te reageren in hun omgeving. Erken jouw eigen talenten en benut ze. Dat is een andere benadering dan trucjes te leren in een assertiviteitstraining. Want van onnatuurlijk gedrag loop je langzaam leeg, terwijl natuurlijk gedrag energie geeft.

Bekrachtig jouw introverte voorkeuren en zie er de kwaliteit van in. Alleen dan kan een ander jouw introvertie ook (h)erkennen. Neem gerust contact met mij op. In een persoonlijk gesprek komen we meer van elkaar te weten. Gewoon doen!

Ook interessant

Coaching
De juiste knop voor managers
Coaching
Plannen maken voor volgend jaar om doelen te halen
Coaching
Ben jij trouw aan jezelf? Over verwachtingen en keuzes