Stephen Covey

‘Managers making waves’ met Stephen R. Covey: van ‘ik’ naar de ander

[object Object]
Angelique Schrama
16 december 2019

Angelique, wat is de verbinding tussen jouw vertaling en de missie van Mission Matters?

“Daarvoor verwijs ik graag eerst naar het manifesto van Mission Matters, hierin is het eerste punt: ‘Wij helpen bedrijven en mensen fundamenteel succesvol te zijn, in een veranderende en digitaliserende omgeving. De route naar succes wordt bepaald door jouw missie, door wie je bent en wat je wilt.’

Ik wil bedrijven weer leuk maken en wil dat werknemers met plezier aan hun ontwikkeling werken. Managers moeten deze beweging begeleiden en leiden. Ik noem dat ‘managers making waves’. Als zij goed in hun vel zitten, hebben zij alle mogelijkheden om een bedrijf leuker te maken. De tendens was: de dienende leider. Ik geloof voor nu en de toekomst steeds meer in leidende managers. De ontwikkeling en uitwerking daarvan vraagt een andere attitude en deels andere vaardigheden. Dat lukt je niet ‘zomaar’ door een training leiderschap te volgen.”

Ja, want hoe doe je dat effectief?

Stephen Covey is mijn inspiratiebron. Ik was 27, deed sales voor een IT-bedrijf en had de ambitie om Vrouwelijke Manager van het Jaar te worden. Zonder er zelf heel bewust mee bezig te zijn, was ik mijn balans toen al een beetje kwijt. Ik was gehaast, werd geleefd, en vroeg me af wie ik was en wat ik wilde. Hoe haalde ik in godsnaam mijn doelstelling? Covey gaf met zijn leiderschapsboek de inzichten en handvatten die ik nodig had. Hielp het mij om ondernemer en directeur te worden? Zeker weten! Rond mijn 40e ging ik opnieuw nadenken over mijn paradigma’s, mijn ambitie en mijn situatie: wil ik dit nu echt? Ben ik blij met hoe het gaat? Haal ik mijn gestelde doelen?”

En? Ik ben benieuwd…

“Nee, op alle vragen moest ik ontkennend antwoorden. Ik kende mezelf nog niet goed genoeg. Er miste een component. Ik moest mezelf opnieuw uitvinden. Nu, 20 jaar verder, lees ik het boek opnieuw en begint een nieuwe transitie: hoe ik met werk, maar nog meer hoe ik met anderen, wil omgaan. Ik ben geen 27 meer en intussen behoorlijk veranderd, net als mijn omgeving. Mijn rollen zijn ook anders, zowel zakelijk als privé, en ik heb mijn ambities bijgesteld. Opgeleid als ingenieur vulde ik mijn bagage aan met haptonomie, de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven, en ontwikkelde mijn innerlijke stem, mijn ‘ík’. Een aangepast persoonlijk statuut was nodig.”

Je coacht nu op haptonomische basis…

“Ja, en ik merkte 2 jaar geleden tijdens mijn coaching met managers dat ik wel op ‘ik en de persoonlijke ontwikkeling’ zat, maar dat ergens de constructieve verbinding miste met het ontwikkelstuk van de ‘effectieve manager’. Persoonlijk of zakelijke ontwikkeling blijken toch twee verschillende zaken. Gek genoeg kun je pas anderen leiden als je jezelf goed kent: de verbinding tussen die twee werelden dus.”

En toen kwam Covey weer om de hoek kijken?

“Precies. Hij heeft ervaring als ondernemer en leider en zijn aanpak is van binnen naar buiten: van ‘ik’ naar de ander. Hij zegt, en ik begrijp dat inmiddels veel beter dan toen, ‘als je weet wie je bent en waar je naar toe wilt, kun je pas echt bewust moedig zijn’. Vanuit dit onafhankelijk denken, is er bereidheid tot samenwerken. Dat is van ‘ik’ naar de ander, wat weer heel goed aansluit bij de haptonomie. Bovendien zijn de 7 eigenschappen naast principieel, ook pragmatisch, en daarmee direct toepasbaar, net als Mission Matters, zie ons manifesto.”

“Wij – Tony, Jack en ik – hebben ervaring met leiderschap, hebben in het veld gestaan en dit geldt nog steeds. Daarnaast geloven we dat je vanuit ‘wie jij bent’ mag werken. Kortom: voelen, weten, doen. Dit alles komt nu samen.”

Hoe combineer je nu haptonomie, Covey, sales, technische bedrijfskunde, ICT en ondernemerschap in je praktijk?

“Alles zit in mijn rugzakje en pas ik toe in de thema’s die ik tegenkom bij mijn klanten, zoals:

  • ‘Ik word geleefd, andere bepalen voor mij’
  • ‘Ik krijg mijn teams niet gemotiveerd’
  • ‘Hoe ga ik om met conflicten?’
  • ‘Hoe stel ik grenzen?’
  • ‘Hoe krijg ik meer ruimte om mijn ding te doen?’
  • communicatievraagstukken, etc.

Zoals je ziet, zijn dit telkens voorbeelden van ‘ik en de ander’. In onze transformatieprogramma’s zijn toepassingen voor werknemers van bedrijven die middenin een digitale transformatie zitten, of er aan willen werken, geïntegreerd.

In die transformatieprogramma’s verbindt Mission Matters ‘persoonlijk’ met ‘zakelijk’…

“Ja, en dat betekent dat digitale transformatie nooit een Quick Fix kan zijn. Transformeren kan alleen als het ook duurzaam is. Daar bedoel ik mee: dat je echt voelt waar je aan wilt werken, als je weet wat je moet doen en er ook echt doorheen gaat, dan wordt deze transformatie echt van jezelf en de teams. Dit doen we langs drie lijnen:

  • Voelen: persoonlijke coaching.
  • Weten: kennis (trainen) en informatie (advies) om te ontwerpen.
  • Doen: aan de slag gaan met wat je geleerd hebt.

Dus: waarom wil je veranderen en dit praktisch toepassen zodat het een karaktereigenschap wordt. Zo wordt je minder afhankelijk van anderen en minder reactief.”

Het is dus absoluut geen vaardigheid die je even aanleert?

“Absoluut niet. En ook als bedrijf is het belangrijk om te kunnen zeggen dat je niet alleen reageert zoals je concurrenten reageren. Maar dat een organisatie koers kan gaan varen naar eigen doelen. Dat kan door van dienende leiders leidende managers te maken.”

Angelique nodigt uit:

“Hieronder staan de (tot nu toe 8) Covey-blogs overzichtelijk onder elkaar. Meer over zijn boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People’ lees je hier. Ik wil je uitnodigen met mij in gesprek te gaan en de uitdaging aan te gaan om de stap te maken waarmee jij, je team en je organisatie echt verder komen, samen op weg om effectiever te worden. Neem gerust contact op via de contactpagina, bel / app 06 – 53 81 64 84 of mail.”

Covey Mission Matters Blog 1

Blog 1 – Welles! Nietes! Jij bent stom! Ik zie het anders…

Covey Mission Matters Blog 2

Blog 2 – Welke belofte doe je naar jezelf? Wanneer toon jij karakter?

Covey Mission Matters Blog 3

Blog 3 – Ben jij een complimentenjunk? Groei van binnen naar buiten

Covey Mission Matters Blog 4

Blog 4 – Eigenschap 1: Wees proactief: ik help, dus ik besta

Covey Mission Matters Blog 5

Blog 5 – Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen. Vergroot jouw waardepropositie

Covey Mission Matters Blog 6

Blog 6 – Eigenschap 3: Begin bij het begin. Timemanagement met karakter

Covey Mission Matters Blog 7

Blog 7 – Eigenschap 3: Overwinningen op je omgeving. Paradigma van wederzijdse afhankelijkheid

Covey Mission Matters Blog 8

Blog 8 – Eigenschap 4: Win-Win en principieel onderhandelen

Meer weten over de transformatieprogramma’s van Mission Matters?

Kijk dan op deze pagina. Neem gerust contact op via de contactpagina, bel / app 06 – 53 81 64 84 of mail.

Ook interessant

Stephen Covey
Moed voor managers
Stephen Covey
Win-Win en principieel onderhandelen
Stephen Covey
Overwinningen op je omgeving. Paradigma van wederzijdse afhankelijkheid