Stephen Covey

Moed voor managers

[object Object]
Angelique Schrama
1 mei 2020

Dit deel is het vervolg op ‘Managers making waves’ met Stephen R. Covey: van ‘ik’ naar de ander.

Dit korte blog gaat over moed. Je kunt snappen wat moed inhoudt en het daarbij laten. Om principes in de praktijk te brengen, is moed nodig. Het gaat om nieuwe overtuigingen en nieuwe uitgangspunten. Dat is voor veel managers lastige materie…

Angelique: “Het gaat ook om het volledig serieus nemen van jezelf. Het is wat Covey ‘onafhankelijk’ noemt. Durf het maar eens te zeggen: ‘ik weet waar ik voor sta’. Dat is wat ik noem moedig. We hebben juist nu moedige leiders nodig met een sterk moreel kompas. Want alleen met moed kun je duidelijk zijn en je kwetsbaarheid neerleggen. Dit is de basis voor effectief samenwerken met anderen. De definitie van moed is de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan.”

Geef eens voorbeelden van moed voor managers?

“Je moet moedig zijn om een afspraak af te zeggen als deze niet bijdraagt aan waar jij echt aan wilt bijdragen. Je moet moedig zijn om tegen een ander te zeggen ‘en hier is de grens en daar ga ik niet overheen’. Je moet moedig zijn om te zeggen ‘ik weet dat dit een vervelende beslissing is en toch zet ik het door omdat ik denk dat het de juiste is’.

Een totaal andere variant van moed is om te durven zeggen ‘ik weet het niet’, of ‘dit vind ik moeilijk, wil je me helpen?’. Als je dat durft te zeggen, kun je je wederzijdse afhankelijkheid ontwikkelen. De ander mag jou dan begrijpen en, waar mogelijk, helpen.”

Hoe herkennen en begrijpen werknemers dit?

“Mensen willen grip, controle en balans hebben. Om te werken aan wat ze belangrijk vinden, om waarde toe te voegen. En ook om overeind te blijven in een organisatie waar veel dynamiek is. We schreven al eerder over de VUCA-wereld, wat er nu meer ooit aan de hand is.

Managementboeken, waar ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey ook onder valt, zijn vormen van kennisvergaring, het vergroot je ‘weten’. Pas als je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat, ga je het ook voelen. Je kunt ook zeggen ‘ga het boek maar lezen’, maar dat is volkomen zonder consequenties. Door er mee aan de slag te gaan, gaat het ook echt leven en veranderd het je karakter. Zo ben je leraar en leerling tegelijk.”

Hoe zit deze wetenschap in de transformatieprogramma’s?

“Bij alle transformatieprogramma’s en onze diensten laten we de mensen nadenken over ‘wie ben ik’ en ‘hoe werk ik samen, en wat doet er toe?’. Bijvoorbeeld bij teamdagen, intervisie bijeenkomsten of co-creatielab’s samen met klanten, is de basis ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Dan vervolgens uit vragen en het zelfinzicht en zelf-oplossend vermogen vergroten. Als je goed naar een ander kan luisteren, lukt het vaker en beter om oplossingen te creëren waar iedereen zich goed bij voelt en een win-win te bereiken waarvan iedereen denkt: ‘als dit de oplossing is, is het echt voor iedereen goed om te doen. Het thema ‘persoonlijk leiderschap’ is vaak een coaching of intervisie-thema. Individuele coaching bevordert de kracht van de kwetsbaarheid. Door te praten en oefeningen te doen, jezelf opdrachten te geven of een scrum-planning te maken en voldoende tijd tussen de ontmoetingen te plannen, kun je het geleerde, de inzichten of het plan in praktijk brengen. Dit is het engste stuk, is mijn ervaring. Het dan toch doen en de effecten ervaren, dat maakt werkelijk gevoeld moedig.

Je hebt zelf die reis gemaakt (zie vorige blog) van bewustwording naar inzicht, van theorie naar praktijk. Het heeft bij jou je bewustwording vergroot…

“Ja, en het stopt dan niet, het gaat maar door. Je kunt intuïtief beslissingen nemen maar je kunt je ook afvragen ‘wat vind ik nu echt belangrijk, en waar kan ik iets aan doen?’ Dit is in je (werkende) leven een continu proces om bij stil te staan. Op mijn 30e vond ik andere dingen belangrijk dan nu op mijn 48e. Mijn persoonlijk statuut is een levend document. Hierdoor ontwikkel ik mijn karakter: ik corrigeer mijzelf en volg mijn eigen kompas. Nog belangrijker, het is ook duidelijk voor mijn omgeving waar ik voor sta.

Wat we meer en meer nodig hebben in deze complexe wereld is moreel leiderschap. Het daagt je uit om te ontdekken waar je echt voor staat en dit in de praktijk uit te dragen. Niet alleen op de werkvloer, ook in je privéleven.”

Angelique: “De blogs over Covey staan overzichtelijk onder elkaar op deze pagina. Ik wil je uitnodigen met mij in gesprek te gaan en de uitdaging aan te gaan om een stap te maken waarmee je werkelijk verder komt, samen op weg om angst en onzekerheden om te zetten in moed.”

Ook interessant

Stephen Covey
‘Managers making waves’ met Stephen R. Covey: van ‘ik’ naar de ander
Stephen Covey
Win-Win en principieel onderhandelen
Stephen Covey
Overwinningen op je omgeving. Paradigma van wederzijdse afhankelijkheid