1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Grote Reorganisaties Mislukken…niet meer

Grote Reorganisaties Mislukken…niet meer

door | 6 augustus 2020

Grote Reorganisaties mislukken vaak in de praktijk. De manier waarop Grote Reorganisaties ingezet worden, kan best eens op zijn kop.

“Ik wil veranderingen doorvoeren in mijn organisatie, maar ik ben bang dat er weerstand op komt”, zei een directeur, “ook ben ik bang dat de goede mensen weggaan, want het is best een reorganisatie die ik moet doorvoeren.” Ik vertelde hem dat dit waarschijnlijk onherroepelijk tot weerstand gaat leiden en zijn angst terecht is.

Grote Reorganisaties… ik zie ze vaak mislukken. En jullie? Verzonnen door de BIG 5 strategische consultants en de directie: prachtige strategische blauwdruk met het zoveel-S model (iedere zoveel jaar komt er een S bij), nieuw organogram en dito nieuwe processen. en dan…. succes beste manager, succes teamleider. Je weet nu wat je moet doen toch? We hebben de communicatie erover gedaan, de koers is helder.

Krijg jij bij het woord reorganisatie al jeuk?

Mensen hebben vaak moeite met grote veranderingen. Organisatieveranderingen halen je dagelijkse structuur overhoop, de teamdynamiek veranderd, nieuwe systemen werken anders (pff waar is mijn F11 functionaliteit gebleven..) en maken onzeker. Wie weet of jij nog wel in die nieuwe organisatie past na die interne sollicitatierondes.

Grote Reorganisaties.. vaak onder het mom van verbetering, maar niet zelden een kostenreductiedoel… eh… mensen ontslaan. En jawel, hier ontstaat De Angst voor Verlies. Herkennen jullie dit?

Organisaties in beweging

Geloof me, ik ben voor organisaties in beweging. Ik ben er voor dat organisaties relevant blijven voor hun klanten en waarde toevoegen. Maar de manier waarop Grote Reorganisaties ingezet worden, kan best eens op zijn kop. Natuurlijk moet een leider nadenken over zijn visie op de wereld en zijn klanten, maar wie heeft er de meeste contact in de buitenwereld?

Precies: de servicemonteur, de sales, het webcare team, de administratie, de inkopers, etc. Daar zitten de oren en de ogen van je organisatie. Zij horen waar je het goed doet en wanneer niet. Het is precies deze informatie die je maandelijks gebruikt om te verbeteren. Maar welk bedrijf heeft er nog een ideeënbus?

Mensen Transformeren Organisaties…

Met een transitieprogramma van circa 1 jaar leren we teams om vernieuwing structureel in te zetten, als mini-projecten. Werken aan werk, tijdens werk. Behapbaar, resultaatgericht en vanuit persoonlijk eigenaarschap. Dit is ook wat ik met deze directeur heb besproken.

Bij alleen al het benoemen van deze aanpak voelde hij dat hij het hiermee voor zichzelf veel minder groot maakte, en hij het team maximaal kon betrekken. Het pad om zijn doel te bereiken werd meer flexibel. Hij ging zich concentreren op zijn missie en visie, en maakte daar een inspirerend verhaal van.

Deel je jouw ervaringen met ons? Je reactie is welkom.

Wil je ook je organisatie in beweging zetten, laten we dan kennismaken. Lees meer over ons Winning Teams programma

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Nieuwe team opdrachten. Gaaf, maar ook kramp in mijn schouders, ik ga driftig op zoek in mijn boeken naar methodieken en ik begin te dromen ’s nachts. Wat is er aan de hand? Dit heb ik toch vaker gedaan? Ik ben imperfect! Een blog over ondermijnende gedachten.

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

#eloise is trending op social media. We spreken anno juni 2023. Waardoor? Eloise van Oranje stond letterlijk op voor haar principes op een overvol terras. Een andere dame ging haar echter voor. Een blog waarom een heldin een eenling nodig heeft om werkelijk impact te maken.

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

“Dat is gewoon hoe we het hier doen. Dat is onze cultuur.” Hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? Maar wat is het dat leidinggevenden werkelijk zoeken? “Wij hebben de sleutel in handen om samen met ons team vooruitgang te boeken. We ondervinden weinig weerstand bij veranderingen.” In dit blog willen we ingaan op wat er wel is, maar niet zichtbaar. Hoe kun je als leidinggevende jezelf inzetten om de verandering te zijn in de organisatiecultuur die je voor ogen hebt?