1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Grote Reorganisaties Mislukken…niet meer

Grote Reorganisaties Mislukken…niet meer

door | 6 augustus 2020

Grote Reorganisaties mislukken vaak in de praktijk. De manier waarop Grote Reorganisaties ingezet worden, kan best eens op zijn kop.

“Ik wil veranderingen doorvoeren in mijn organisatie, maar ik ben bang dat er weerstand op komt”, zei een directeur, “ook ben ik bang dat de goede mensen weggaan, want het is best een reorganisatie die ik moet doorvoeren.” Ik vertelde hem dat dit waarschijnlijk onherroepelijk tot weerstand gaat leiden en zijn angst terecht is.

Grote Reorganisaties… ik zie ze vaak mislukken. En jullie? Verzonnen door de BIG 5 strategische consultants en de directie: prachtige strategische blauwdruk met het zoveel-S model (iedere zoveel jaar komt er een S bij), nieuw organogram en dito nieuwe processen. en dan…. succes beste manager, succes teamleider. Je weet nu wat je moet doen toch? We hebben de communicatie erover gedaan, de koers is helder.

Krijg jij bij het woord reorganisatie al jeuk?

Mensen hebben vaak moeite met grote veranderingen. Organisatieveranderingen halen je dagelijkse structuur overhoop, de teamdynamiek veranderd, nieuwe systemen werken anders (pff waar is mijn F11 functionaliteit gebleven..) en maken onzeker. Wie weet of jij nog wel in die nieuwe organisatie past na die interne sollicitatierondes.

Grote Reorganisaties.. vaak onder het mom van verbetering, maar niet zelden een kostenreductiedoel… eh… mensen ontslaan. En jawel, hier ontstaat De Angst voor Verlies. Herkennen jullie dit?

Organisaties in beweging

Geloof me, ik ben voor organisaties in beweging. Ik ben er voor dat organisaties relevant blijven voor hun klanten en waarde toevoegen. Maar de manier waarop Grote Reorganisaties ingezet worden, kan best eens op zijn kop. Natuurlijk moet een leider nadenken over zijn visie op de wereld en zijn klanten, maar wie heeft er de meeste contact in de buitenwereld?

Precies: de servicemonteur, de sales, het webcare team, de administratie, de inkopers, etc. Daar zitten de oren en de ogen van je organisatie. Zij horen waar je het goed doet en wanneer niet. Het is precies deze informatie die je maandelijks gebruikt om te verbeteren. Maar welk bedrijf heeft er nog een ideeënbus?

Mensen Transformeren Organisaties…

Met een transitieprogramma van circa 1 jaar leren we teams om vernieuwing structureel in te zetten, als mini-projecten. Werken aan werk, tijdens werk. Behapbaar, resultaatgericht en vanuit persoonlijk eigenaarschap. Dit is ook wat ik met deze directeur heb besproken.

Bij alleen al het benoemen van deze aanpak voelde hij dat hij het hiermee voor zichzelf veel minder groot maakte, en hij het team maximaal kon betrekken. Het pad om zijn doel te bereiken werd meer flexibel. Hij ging zich concentreren op zijn missie en visie, en maakte daar een inspirerend verhaal van.

Deel je jouw ervaringen met ons? Je reactie is welkom.

Wil je ook je organisatie in beweging zetten, laten we dan kennismaken. Lees meer over ons Winning Teams programma

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

In dit 2e blog in de reeks over het boek van Joep Dohmen ‘Iemand Zijn, Filosofie van persoonlijke vorming’, vertaal ik relevante stukken naar persoonlijke vorming binnen organisaties. Het is een long read. Ik onderzoek via de vormingstheorie, of dit in organisaties van nut kan zijn en of het bruikbaar is voor managers. 

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Een vertaling van dat hele dikke boek IEMAND ZIJN van Joep Dohmen naar de alledaagse praktijk: over mijzelf, de onderneming, het coachvak. Op een vrije manier mee omgaan om te ontdekken of het waardevol is voor organisaties, directeuren, managers en teams.

Laten we samen deze reis maken, samen groeien en leren. Jouw inzichten zijn net zo waardevol als die van Dohmen of mij, dus laten we delen en ontdekken.

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Tijdens een smakelijke lunch met mijn man, informaticus van beroep, spreken we tussen de soep en het hoofdgerecht over ChatGPT. Hij vraagt mij of mijn beroep als coach nog wel toekomstbestendig is.

Een heerlijk pittige vraag die me aanzet deze te beantwoorden in dit blog. Gaat AI coaching vervangen of niet?