1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Ik wil assertiever zijn....

Ik wil assertiever zijn. 5 tips voor introverte mensen

door | 15 juni 2018

Ik wil 'nee' durven zeggen, zelfvertrouwen krijgen, initiatief leren nemen. Hoe leer ik om over mijzelf te praten, minder onzeker en te zachtaardig te zijn… Zomaar enkele wensen en problemen van mensen die op zoek gaan naar assertiviteitstrainingen. De oplossing lijkt helder, maar lost het wat op?
ik wil assertiever zijn. 5 tips voor introverten

5 tips voor introverten om assertiever te zijn

Introverte mensen hebben moeite met assertief gedrag. Hoe blijf je als introvert in je kracht, wordt je assertief èn blijf je trouw aan jezelf. Ik geef in dit blog 5 tips. Wat is assertiviteit?

Als je assertief adequaat reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartners agressief te benaderen zodat zij in hun waarde blijven. Voor veel vaak verlegen en introverte mensen is assertief gedrag moeilijk op te brengen.

Wikipedia

In mijn eigen woorden begint assertiviteit met jouw intentie: Je zorgt goed voor jezelf. In contact met een ander kan je hier duidelijk over zijn en en behoud je de verbinding. Dat hoeft dus niet hard te zijn. Waarom benoemt Wikipedia specifiek de introverte en verlegen mensen?
In dit blog ga ik in op de introverte mensen, wat circa eenderde tot de helft van de mensen is! ja, dus grote kans dat jij een introverte voorkeur hebt.

Assertief zijn is voor introverten vaak moeilijk

In de MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) wordt introvertie benoemd als een innerlijke energiebron. Introverte mensen reflecteren liever dan dat ze direct in de actiemodus springen, ze denken graag eerst voordat ze gaan praten, ze hebben een voorkeur voor geschreven communicatie en werken graag alleen of in een klein groepje.
Simpel gezegd: het zijn de denkers. De stillen, en soms verpakt achter extravert gedrag. Introvertie heeft dan ook niets te maken met sociabiliteit.

Met dit in gedachten is ‘assertief reageren’ niet de natuurlijke voorkeur voor introverte mensen. In onze (westerse) wereld worden extraverten meer gewaardeerd. Kijk alleen maar naar de hoeveelheid vergaderingen en workshops die bedrijven inplannen om met elkaar te praten.

Waardering voor de diepgang

Moeten introverten dan maar leren om extravert te worden? Wel ja, gooi er een assertiviteits- of communicatietraining tegenaan en het kunstje is geleerd. Of mogen ze in hun werkelijke kracht komen? De introverten leveren een geweldige toevoegde waarde, als ze zichzelf en hun voorkeuren op waarde inschatten. Het begint met zelfwaardering van de introverte kwaliteiten. Het is daarna dan wel belangrijkdat je deze voorkeuren kunt vertellen aan anderen.

Dit is dus wat anders dan je introvert gedrag aanpassen naar extravert gedrag. Susan Cain heeft hier een prachtige TedTalk over. Zij is ook een beweging begonnen onder de naam The Quiet Revolution en heeft enkele boeken over introvertie geschreven o.a. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking. Prachtige titel.

Als introvert assertief en trouw zijn aan jezelf: 5 tips

Voor introverten is dus de helft tot 60% van de andere mensen extravert. In de westerse bedrijfswereld wordt extraversie meer gewaardeerd, in tegenstelling tot het oosten. Op basis van ervaring geef ik in dit blog wat tips mee waar je wellicht je voordeel mee kunt doen.

Het zijn 5 tips voor onmiddellijke reacties voor introverte mensen. Het helt je duidelijke te maken wat jij nodig hebt om een goede beslissing te nemen, of om in jouw energie te blijven.

1 De kracht van ‘eh…’ en het mooie van ‘goh… wat een goede vraag’
Hiermee koop je tijd voor je interne reflectie voordat je een antwoord geeft. Het is tevens een bevestiging dat je de vraag hebt ontvangen. Je kunt ook zeggen dat je tijd nodig hebt om over een vraag na te denken, vraag de ander of het oké is om een schriftelijke reactie te geven, of plan een vervolgafspraak. Geef jezelf tijd om jouw gedachten te ordenen

2 Weet je wat de voorkeursvolgorde is voor introverten?
Dit is denken > praten > denken. Voor extraverten is de voorkeur: praten > denken > praten.
Meld de organisator van een vergadering of brainstorm dat jij je graag wilt voorbereiden. Eenvoudigweg omdat geen voorbereiding voor jou geen productieve vorm is. Jij wilt bij voorkeur over een vraag of probleem eerst individueel nadenken, alvorens dit in een groep te doen.

3 Geef duidelijk aan dat je introvert bent en dat jouw energie afneemt door grote groepen
Dus als je na een ochtend vergaderen, of tussendoor bij een training, even een rondje alleen wilt lopen is dat niet raar, maar juist verstandig. Je gunt jezelf ‘oplaadtijd’. Even de natuur in is een goede omgeving.

4 Vraag aan een extravert wat hij of zij van je verwacht, en check of je dat ook kunt en wilt.
Wil een extravert tegen je aan praten? Prima, dat heeft de extravert nodig om zijn gedachten te ordenen of een besluit te verhelderen. Een voorbeeldantwoord van de introvert kan zijn: “Wil je dat ik actief meedenk? zo ja, geef me dan wel wat denktijd voordat ik een antwoord formuleer, want zo werkt dat bij mij.” Of gebruik de kracht van ‘eh…’ en ‘goh…’, zie 1 maar dat is voor de extravert lastiger te interpreteren. Je kan ook vragen: “Wat verwacht je van me?” Vraag om een ‘luisterwijzer’. Extraverten hebben soms genoeg aan een luisterend oor, ze komen niet voor niets naar de introvert…

5 Werk eens wat vaker thuis of op een stilte werkplek
Een rustige werkplek geeft je de mogelijkheid om na te denken en te focussen, zonder collega’s om je heen. Van geconcentreerd werken wordt een introvert energieker.

Doe sowieso regelmatig iets alleen. Lees een boek, luister met je headset op naar mooie muziek. De tips zijn niet alleen voor in je werksituatie, maar gaan natuurlijk net zo goed op in je privé-omgeving. Een familieweekendje kan vermoeiend voor introverten zijn, neem dan momenten van rust en trek je even terug op gezette tijden. Zeg gewoon nee tegen die verjaardag of dat festival waar je echt geen zin in hebt, omdat het onmogelijk is om wat meer diepgaandere gesprekken te voeren.

Kom in je kracht en waardeer je introverte kant

In de coaching krijg ik vaak introverte mensen die hun eigen talenten onderwaarderen of ondergewaardeerd zien door anderen. Introverten hebben de wens om spontaner en directer te reageren in hun omgeving. Erken jouw eigen talenten en benut ze. Dat is een andere benadering dan trucjes te leren in een assertiviteitstraining. Want van onnatuurlijk gedrag loop je langzaam leeg, terwijl natuurlijk gedrag energie geeft.

Bekrachtig jouw introverte voorkeuren en zie er de kwaliteit van in. Alleen dan kan een ander jouw introvertie ook (h)erkennen. We bieden ook een ontwikkelprogramma’s voor teams aan: Leiderschap in Communicatie. Neem gerust contact op. In een persoonlijk gesprek komen we meer van elkaar te weten. Gewoon doen!

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

In dit 2e blog in de reeks over het boek van Joep Dohmen ‘Iemand Zijn, Filosofie van persoonlijke vorming’, vertaal ik relevante stukken naar persoonlijke vorming binnen organisaties. Het is een long read. Ik onderzoek via de vormingstheorie, of dit in organisaties van nut kan zijn en of het bruikbaar is voor managers. 

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Een vertaling van dat hele dikke boek IEMAND ZIJN van Joep Dohmen naar de alledaagse praktijk: over mijzelf, de onderneming, het coachvak. Op een vrije manier mee omgaan om te ontdekken of het waardevol is voor organisaties, directeuren, managers en teams.

Laten we samen deze reis maken, samen groeien en leren. Jouw inzichten zijn net zo waardevol als die van Dohmen of mij, dus laten we delen en ontdekken.

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Tijdens een smakelijke lunch met mijn man, informaticus van beroep, spreken we tussen de soep en het hoofdgerecht over ChatGPT. Hij vraagt mij of mijn beroep als coach nog wel toekomstbestendig is.

Een heerlijk pittige vraag die me aanzet deze te beantwoorden in dit blog. Gaat AI coaching vervangen of niet?