1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Keuzes maken in je...

Keuzes maken in je leven is niet makkelijk

door | 28 augustus 2020

We kennen de vergelijkingssites wel voor energie, verzekeringen, laptops, restaurants, enzovoort. Deze websites bestaan om jou bij je keuze verder te helpen. Uiteindelijk bepaal je zelf welke aspecten in het aanbod voor jou belangrijk zijn en baseer je daar je keuze op. Maar hoe doe je dat met persoonlijke dillema's?


Als het gaat om belangrijke persoonlijke keuzes is het soms lastig kiezen. Bijvoorbeeld ‘word ik ondernemer of blijf ik werknemer, Ga ik verhuizen, scheiden of blijven?. Hoe komt dat eigenlijk? Dit komt regelmatig voor dat de alternatieven waaruit je wilt kiezen gelijkwaardig zijn, waardoor kiezen lastig is. Wellicht speelt angst mee in het nemen van een keuze. Of juist de beloning of de consequenties.

Moeilijke Keuzes, ofwel ‘hard choices’

In de TedX video van Ruth Chang, professor in de filosofie aan de Universiteit van Oxford, geeft zij aan dat een ‘hard choice’ een moeilijke keuze is tussen 2 alternatieven. Het zijn alternatieven waarbij zowel de positieve als de negatieve aspecten even zwaar wegen. Dit bemoeilijkt dan ook de keuze extra.

 

Het gaat bij een moeilijke keuze vaak om gevoelswaarden als gezondheid, geluk, smaak, gevoel, zekerheid, uitdaging, tevredenheid, sfeer, enzovoort.

Een voorbeeld: ‘word ik ondernemer of blijf ik werknemer?’ Dit zijn twee alternatieven van een zakelijke, professionele keuze met persoonlijke impact. Welke, niet uitputtende, aspecten zitten er bijvoorbeeld in beide alternatieven:

  1. Als ondernemer: vrijheid, betere balans tussen werk en privé, eigen beslissingen nemen, welk werk neem je aan, inkomensrisico en genoeg opdrachten verkopen, onzekerheid, etc…
  2. Als werknemer: financiële zekerheid, collega’s, doorgroeimogelijkheden, de ondernemingsmissie, de procedures in de bureaucratie, het ontwikkelingsbudget, het pensioen, etc…

Er is geen ‘beste alternatief’, als ze beiden belangrijke aspecten bevatten voor je. De twee alternatieven die je hebt, zijn wellicht gevoelsmatig gelijk aan elkaar, anders had je al gekozen.

Kiezen, dat doe je zo

Je verzamelt van alle kanten de input voor het opstellen van de positieve en negatieve punten van je alternatieven. Daarna ga je bij jezelf te rade, je gaat denken. We hebben als mens het talent en verbeeldingsvermogen om zelf onze logica toe te voegen waardoor je achter een genomen keuze kan gaan staan. Professor Ruth Chang geeft aan dat we daardoor eigen baas kunnen zijn over de uiteindelijke keuzes die we in ons leven maken.

Als je een ander voor je laat kiezen dan ben je volgens Chang een ‘drifter’ en bepalen anderen wat jij wilt worden. Is dat een juiste keuze? Ik denk het niet. Chang ziet een ‘hard choice’ dus als een waardevolle kans om eens bij jezelf na te gaan wat er allemaal meeweegt om te worden wie je wilt zij en waarom ze voor jou van belang zijn.

Wie wil je worden?

Maak dat lijstje met positieve en negatieve aspecten per keuze-alternatief: wat de feiten zijn, hoe je je erbij voelt, de kansen, de risico’s. Weeg ze tegen elkaar af. Zet achter ieder aspect een plus en een min en stel je het einddoel voor. Het kan zelf zijn dat je nog achter alternatieve keuzes komt, bijvoorbeeld 3 dagen in vaste dienst en 2 dagen ondernemer.

Dat maakt dat je uiteindelijk, bevestigd en met persoonlijke redenen kan zeggen: “ik ben voor deze keuze”. Op deze manier bepaal je zelf wie je wilt worden, waar je wilt wonen, wat je eet of je ondernemer wordt of niet, etc.

Er is geen slechte keuze, het is jouw keuze. De alternatieven geven je inzicht in wat voor jou nu belangrijk is. Coaching kan je helpen op zoek te gaan naar de principiële waarden die voor jou van belang zijn.

Hoe ziet jouw leven er dan uit? Waar ga je dan voor, of waar ga je van weg?

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

“Dat is gewoon hoe we het hier doen. Dat is onze cultuur.” Hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? Maar wat is het dat leidinggevenden werkelijk zoeken? “Wij hebben de sleutel in handen om samen met ons team vooruitgang te boeken. We ondervinden weinig weerstand bij veranderingen.” In dit blog willen we ingaan op wat er wel is, maar niet zichtbaar. Hoe kun je als leidinggevende jezelf inzetten om de verandering te zijn in de organisatiecultuur die je voor ogen hebt?

Oud, of tijd voor wat anders?

Oud, of tijd voor wat anders?

Als je een mensen-vlootschouw houdt in je organisatie… hoeveel gaan er dan de komende 3 jaar met pensioen? En hoeveel daarvan kunnen niet wachten tot die dag is aangebroken?

Paarden leiden, of volgen ze mij?

Paarden leiden, of volgen ze mij?

“Mag ik je uitnodigen voor een coaching met paarden? Kom het gewoon een keer ervaren.” Dit waren de woorden Carina Braams in Groningen, november vorig jaar bij een workshop systemische teaminterventies. Iets aannemen zonder dat ik er hard voor werk, blijf ik lastig vinden. Ik ken Carina al sinds 2017. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Met sommige mensen heb je dat. Zo af en toe komen we bij elkaar in de lucht en kletsen we zakelijk even bij. Haar uitnodiging voelde als een groot kado.