1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Leiden! niet volgen bij...

Leiden! niet volgen bij onbewust en onbekwaam

door | 16 november 2020

Lieve ouders en managers, stop met volgen en ga leiden. Een artikel over fietsen met kinderen en de parallel met het management vak. Over onbewust en onbekwaam.
Leiden! niet volgen. Onbewust en onbekwaam

Onbewust en onbekwaam

Een kind dat nog leert fietsen, dat nog onvoldoende verkeersinzicht heeft, die laat je niet voorgaan. Jij zal het als ouders voor moeten doen: jij stopt voor het rode stoplicht, jij verleent voorrang, jij schat in of het voldoende veilig is om over te steken, etcetera. Oftewel, jouw kind volgt jouw gedrag, en waar nodig, leg jij uit waarom je dit doet. Zo leert een kind van jouw gedrag. 

Vaak zie ik helaas in de stad dat ouders achter de kinderen aanfietsen. Ze gillen dat de kinderen moeten stoppen. Deze ouders brengen de kinderen soms in gevaarlijke situaties, en ze staan zelf doodsangsten uit. De kinderen worden hier onzeker van, want wanneer doen ze het goed? De pragmatische oplossing voor de ouders is de boedelbakfiets. Lekker alle kids in het bakkie, lekker snel en alles onder controle. Het nadeel hiervan is dat deze kinderen niet leren fietsen, ze vergroten niet hun verkeersinzicht. Ze worden niet zelfverzekerd op hun eigen tempo. Bovenal leren ze niet op jou, als ouder, te vertrouwen.

Tot nu toe in de dierenwereld…

Laatst zag ik dat schattige filmpje van moedereend weer die met haar 12 kuikens van een brug af moet, de sloot in 2 meter lager. Dacht je dat moedereend haar kids van de brug af duwt? Nee, ze gaat als eerste, en ze wacht net zo lang tot alle eendjes in de sloot zwemmen. Moedereend weet dat ze het kunnen. Er is er werkelijk geen kleintje die op de brug achter blijft.

Dit is heel natuurlijk in de dierenwereld. Waardoor laten wij de mensenkinderen dan voor gaan?

Bron: De eendjes maken een grote plons in het water: 
https://www.videoman.gr/nl/110748 

De managers parallel

Waarom ik dit vertel? In mijn managementcoaching krijg ik vaak de vraag: hoe motiveer ik mijn mensen? Hoe krijg ik ze mee in veranderingen? Waardoor gaan ze in de weerstand bij veranderingen? Hoe krijg ik meer vertrouwen in mijn direct reports?

Een simpel antwoord?
Doe voor. Leidt het team daar waar je naar toe wilt. Doe zelf, hoe jij wilt dat de samenwerking gaat.

Moeilijke vragen aan managers?
Heb je een teamvisie? Weet je waar je naar toe wilt met je team? Is voor jou de organisatiestrategie helder genoeg om deze te kunnen volgen? Zijn de organisatiewaarden in lijn met jouw eigen waarden? Heb je een beeld van jouw gewenste teamcultuur en leef jij deze zelf voor? Oftewel, inspireer je door zelf te transpireren.

Duidelijk zijn, dan volgen de medewerkers

Medewerkers letten op het gedrag van de directie, niet op haar verklaringen.

Saul Gellerman, psycholoog, business consultant en schrijver (1929-2003)

Hoe duidelijker je bent, hoe meer geruststellend het is om te volgen. Zonder leider, geen volgers. Oftewel, voel jezelf de leider en gedraag je ook zo. Dus met andere woorden, zeg je tegen je team “kom! We gaan op weg….”, of sta je op, doe je de deur open en ga je lopen? Wedden dat zowel kinderen, als medewerkers, dan met je meegaan? Niemand wil alleen achterblijven. 

In het verleden was dienend leiderschap toch de heilige management graal?

Je kan als manager dienend worden op het moment dat de medewerkers het zelf (denken te) kunnen en willen of durven. Gun ze dan de kans om het alleen te doen, hun eigen fouten te maken. Blijf in het begin in de buurt; voor als ze vragen hebben, om te bespreken wat er fout ging en wat ze er van leren. Situationeel leidinggeven is het model dat hierbij hoort.

Bekwaam en bereid

Stop ze niet terug in het boedelbakkie. Trap niet in de valkuil door het voor ze op te lossen. De valkuil is dat jij hun gaten dicht loopt omdat je de verantwoordelijkheid voelt. Je wordt daar als leider heel erg moe van, want dan moet jij namelijk de fiets trappen. En niet onbelangrijk, je ontneemt de medewerker zijn leermomenten.

Houdt moed! Want er is nog geen kind geweest die na 3 keer vallen op zijn billen heeft gezegd “…en nu stop ik met leren lopen, loop jij maar voor mij.” Geef zowel kinderen, als medewerkers ontwikkeltijd, maar wel in juiste volgorde. 

Wil jij als (startende) manager of ondernemer gecoacht worden? Neem gerust contact op.

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

In dit 2e blog in de reeks over het boek van Joep Dohmen ‘Iemand Zijn, Filosofie van persoonlijke vorming’, vertaal ik relevante stukken naar persoonlijke vorming binnen organisaties. Het is een long read. Ik onderzoek via de vormingstheorie, of dit in organisaties van nut kan zijn en of het bruikbaar is voor managers. 

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Een vertaling van dat hele dikke boek IEMAND ZIJN van Joep Dohmen naar de alledaagse praktijk: over mijzelf, de onderneming, het coachvak. Op een vrije manier mee omgaan om te ontdekken of het waardevol is voor organisaties, directeuren, managers en teams.

Laten we samen deze reis maken, samen groeien en leren. Jouw inzichten zijn net zo waardevol als die van Dohmen of mij, dus laten we delen en ontdekken.

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Tijdens een smakelijke lunch met mijn man, informaticus van beroep, spreken we tussen de soep en het hoofdgerecht over ChatGPT. Hij vraagt mij of mijn beroep als coach nog wel toekomstbestendig is.

Een heerlijk pittige vraag die me aanzet deze te beantwoorden in dit blog. Gaat AI coaching vervangen of niet?