1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Leiden! niet volgen bij...

Leiden! niet volgen bij onbewust en onbekwaam

door | 16 november 2020

Lieve ouders en managers, stop met volgen en ga leiden. Een artikel over fietsen met kinderen en de parallel met het management vak. Over onbewust en onbekwaam.
Leiden! niet volgen. Onbewust en onbekwaam

Onbewust en onbekwaam

Een kind dat nog leert fietsen, dat nog onvoldoende verkeersinzicht heeft, die laat je niet voorgaan. Jij zal het als ouders voor moeten doen: jij stopt voor het rode stoplicht, jij verleent voorrang, jij schat in of het voldoende veilig is om over te steken, etcetera. Oftewel, jouw kind volgt jouw gedrag, en waar nodig, leg jij uit waarom je dit doet. Zo leert een kind van jouw gedrag. 

Vaak zie ik helaas in de stad dat ouders achter de kinderen aanfietsen. Ze gillen dat de kinderen moeten stoppen. Deze ouders brengen de kinderen soms in gevaarlijke situaties, en ze staan zelf doodsangsten uit. De kinderen worden hier onzeker van, want wanneer doen ze het goed? De pragmatische oplossing voor de ouders is de boedelbakfiets. Lekker alle kids in het bakkie, lekker snel en alles onder controle. Het nadeel hiervan is dat deze kinderen niet leren fietsen, ze vergroten niet hun verkeersinzicht. Ze worden niet zelfverzekerd op hun eigen tempo. Bovenal leren ze niet op jou, als ouder, te vertrouwen.

Tot nu toe in de dierenwereld…

Laatst zag ik dat schattige filmpje van moedereend weer die met haar 12 kuikens van een brug af moet, de sloot in 2 meter lager. Dacht je dat moedereend haar kids van de brug af duwt? Nee, ze gaat als eerste, en ze wacht net zo lang tot alle eendjes in de sloot zwemmen. Moedereend weet dat ze het kunnen. Er is er werkelijk geen kleintje die op de brug achter blijft.

Dit is heel natuurlijk in de dierenwereld. Waardoor laten wij de mensenkinderen dan voor gaan?

Bron: De eendjes maken een grote plons in het water: 
https://www.videoman.gr/nl/110748 

De managers parallel

Waarom ik dit vertel? In mijn managementcoaching krijg ik vaak de vraag: hoe motiveer ik mijn mensen? Hoe krijg ik ze mee in veranderingen? Waardoor gaan ze in de weerstand bij veranderingen? Hoe krijg ik meer vertrouwen in mijn direct reports?

Een simpel antwoord?
Doe voor. Leidt het team daar waar je naar toe wilt. Doe zelf, hoe jij wilt dat de samenwerking gaat.

Moeilijke vragen aan managers?
Heb je een teamvisie? Weet je waar je naar toe wilt met je team? Is voor jou de organisatiestrategie helder genoeg om deze te kunnen volgen? Zijn de organisatiewaarden in lijn met jouw eigen waarden? Heb je een beeld van jouw gewenste teamcultuur en leef jij deze zelf voor? Oftewel, inspireer je door zelf te transpireren.

Duidelijk zijn, dan volgen de medewerkers

Medewerkers letten op het gedrag van de directie, niet op haar verklaringen.

Saul Gellerman, psycholoog, business consultant en schrijver (1929-2003)

Hoe duidelijker je bent, hoe meer geruststellend het is om te volgen. Zonder leider, geen volgers. Oftewel, voel jezelf de leider en gedraag je ook zo. Dus met andere woorden, zeg je tegen je team “kom! We gaan op weg….”, of sta je op, doe je de deur open en ga je lopen? Wedden dat zowel kinderen, als medewerkers, dan met je meegaan? Niemand wil alleen achterblijven. 

In het verleden was dienend leiderschap toch de heilige management graal?

Je kan als manager dienend worden op het moment dat de medewerkers het zelf (denken te) kunnen en willen of durven. Gun ze dan de kans om het alleen te doen, hun eigen fouten te maken. Blijf in het begin in de buurt; voor als ze vragen hebben, om te bespreken wat er fout ging en wat ze er van leren. Situationeel leidinggeven is het model dat hierbij hoort.

Bekwaam en bereid

Stop ze niet terug in het boedelbakkie. Trap niet in de valkuil door het voor ze op te lossen. De valkuil is dat jij hun gaten dicht loopt omdat je de verantwoordelijkheid voelt. Je wordt daar als leider heel erg moe van, want dan moet jij namelijk de fiets trappen. En niet onbelangrijk, je ontneemt de medewerker zijn leermomenten.

Houdt moed! Want er is nog geen kind geweest die na 3 keer vallen op zijn billen heeft gezegd “…en nu stop ik met leren lopen, loop jij maar voor mij.” Geef zowel kinderen, als medewerkers ontwikkeltijd, maar wel in juiste volgorde. 

Wil jij als (startende) manager of ondernemer gecoacht worden? Neem gerust contact op.

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Belemmerende gedachten: mijn uitdaging als teamcoach

Nieuwe team opdrachten. Gaaf, maar ook kramp in mijn schouders, ik ga driftig op zoek in mijn boeken naar methodieken en ik begin te dromen ’s nachts. Wat is er aan de hand? Dit heb ik toch vaker gedaan? Ik ben imperfect! Een blog over ondermijnende gedachten.

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

Principes, moed en de kracht van een tweede volger

#eloise is trending op social media. We spreken anno juni 2023. Waardoor? Eloise van Oranje stond letterlijk op voor haar principes op een overvol terras. Een andere dame ging haar echter voor. Een blog waarom een heldin een eenling nodig heeft om werkelijk impact te maken.

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

“Dat is gewoon hoe we het hier doen. Dat is onze cultuur.” Hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? Maar wat is het dat leidinggevenden werkelijk zoeken? “Wij hebben de sleutel in handen om samen met ons team vooruitgang te boeken. We ondervinden weinig weerstand bij veranderingen.” In dit blog willen we ingaan op wat er wel is, maar niet zichtbaar. Hoe kun je als leidinggevende jezelf inzetten om de verandering te zijn in de organisatiecultuur die je voor ogen hebt?