intervisie in bedrijf

 1. Home
 2. |
 3. Ontwikkeling
 4. |
 5. Intervisie in bedrijf

01 INTERVISIE IN BEDRIJF

Collega’s helpen zonder het probleem over te nemen

MissionMatters-ontwikkelingDe deelnemers zijn bereid om te onderzoeken wat ze nog niet weten, kunnen of durven. Intervisie is een doeltreffende en plezierige manier waarmee de deelnemers elkaar duurzaam helpen om persoonlijk te ontwikkelen en beter te worden in het werk. Het verbindt de medewerkers op een diepere laag doordat ze met hun eigen dynamiek aan de slag gaan.

Intervisie in Bedrijf is leren van elkaar. Gesprekken in een intervisiebijeenkomst zijn op gelijkwaardige en vrijwillige basis. Wat besproken wordt blijft binnen de groep. We behandelen de uitdagingen en problemen die zich op de werkvloer voordoen en hoe de deelnemer zich tot dat probleem verhoudt.

De deelnemers zijn bereid om te onderzoeken wat ze nog niet weten, kunnen of durven. Essentieel voor intervisie is dat de deelnemers casuïstiek meebrengen. Hieronder vallen bijvoorbeeld vakinhoudelijke kwesties, organisatorisch gedoe, samenwerkingsvraagstukken of problemen en uitdagingen die met het persoonlijk functioneren te maken hebben.

02 RESULTAAT

Problemen oplossen en inzicht vergroten

Door goede vragen te krijgen en een situatie diepgaand met elkaar te onderzoeken, komen de inbrengers op eigen kracht tot nieuwe inzichten en oplossingen

Aan de hand van intervisie leren deelnemers van het soort vragen dat ze krijgen, de ervaringen van anderen en delen ze hun eigen kennis.

“Vanwege de platte organisatiestructuur heb je weinig contact met gelijken, dus ik vond het persoonlijk erg waardevol om op deze manier de herkenbaarheid en het omgaan met bepaalde situaties te delen. We dealen allemaal met dezelfde vragen en cases en we zijn geneigd te denken dat het aan de ander ligt: die spiegel vond ik persoonlijk heel fijn.” – Deelnemer

Reflecteren is uit de inhoud stappen. Het is voor professionals belangrijk om uit de inhoud te kunnen stappen en op situaties te reflecteren. Daarmee vergroot je het bewustzijn, verbetert de klant- en medewerkersgerichte communicatie en ontstaat persoonlijke ontwikkeling.

Werken met ons?

We maken graag een afspraak voor een verkennend gesprek.

03 ONZE MANIER VAN WERKEN

Intervisie thema’s geven vaak een inhoudelijke verdieping op bestaande (trainings)programma’s in het bedrijf. We bieden een menukaart van thema’s aan in het intervisie programma. De deelnemers worden methodisch begeleid door een facilitator. 

De deelnemers leren en ervaren dat mensen samen meer weten dan één persoon alleen. De deelnemers ervaren echt het plezier met elkaar.

Samenstelling: 

 • De deelnemers – altijd gelijken, of peers – zijn bereid elkaar te helpen om beter te worden in hun werk en persoonlijk leven en doen vrijwillig mee.
 • Open te staan voor zelfreflectie is basisvoorwaarden voor de deelnemers.
 • De groepssamenstelling dient een basisveiligheid te waarborgen.
 • We gaan uit van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers per intervisiebegeleider.

Voorbereiding: Voor de deelnemers is er geen, tot beperkte voorbereiding nodig. Essentieel is wel dat de deelnemers casuïstiek meebrengen.

Neem contact op voor een nadere kennismaking.

Na een persoonlijke intake en gesprekken met het management stellen we de intervisie thema’s vast. De thema’s kunnen, afhankelijk van de actualiteit, aangepast worden. Het is aan de deelnemers om de urgentie en het belang te bepalen van de onderwerpen, welke relevant zijn. Hiermee heeft intervisie direct impact en effect.

Persoonlijke ontwikkeling

Communicatie voorkeuren van mijzelf en de ander, grenzen stellen en ruimte nemen, crucial conversations, kernkwaliteiten en omgaan met allergieën, falen = leren, introvertie versus extravertie, timemanagement, etc…

Management in ontwikkeling

Outputgericht leiding geven, delegeren, motiveren en inspireren, omgang met negativiteit, medewerkersgesprek vol emotie, communicatie ‘naar beneden’ en ‘naar boven’, situationeel leidinggeven, krachtenvelden in het team, etc…

Leiding nemen in klantcontact

Succesvolle sales gesprekken, agenda effectiviteit, gelijk hebben of gelijk krijgen, motivatie en drijfveren, onderhandelingen, omgaan met bezwaren, pijplijnmanagement

Samenwerken in Bedrijf

Samenwerken, beïnvloeding vergroten met de Roos van Leary, betere beslissingen nemen met de denkhoeden van de Bono, personal branding: interne en externe profilering, verantwoordelijkheid nemen, feedback en kritiek, teamdynamiek

Persoonlijk Leiderschap

Aan de hand van 7 eigenschappen van effectieve mensen houden we intervisie. Onderwerpen oa paradigma’s, principes, cirkel van invloed, wederzijdse afhankelijkheid, begrijpen en begrepen worden, win-win denken, timemanagement

Inspiratie en bezieling

Persoonlijke missie en moed, werk en privé in balans, persoonlijk statuut, kernwaarden, carrière in perspectief (waar sta ik, waar ga ik naar toe)

Change management

De contactcirkel van hechting, krachtenveldanalyse, gevoelens in verandering, de creatiespiraal, waarderend onderzoeken, veranderen met heart, body & mind, veranderen binnen je cirkel van invloed, draagbaarheid en verantwoordelijkheid, VUCA wereld en leiderschap.

 • initieel 6 intervisie bijeenkomsten
 • De deelnemers komen 3 uur samen per intervisie
 • We gaan uit van minimaal 6, max 8,  deelnemers per groep per facilitator
 • Meerdere groepen tegelijkertijd is mogelijk
 • De intervisie is 1 dagdeel, en kan ook aan het einde van de dag, in de avond
 • Frequentie ligt tussen de 6 a 8 weken
 • Op locatie naar keuze, een externe, inspirerende locatie heeft vaak de voorkeur.

Dit is altijd een maatwerk programma afhankelijk van samenstelling, thema’s, locatie en aantal intervisies. Standaard gaan we uit van 6 intervisies.

Onze Intervisie activiteiten:

 1. Overleg programmawensen, opdracht en evaluatie met opdrachtgever.
 2. Intake, planning en communicatie met de deelnemers. Vaststellen intervisie thema’s
 3. Per intervisie de voorbereiding, uitvoering, nazorg en materialen.

Dit programma laat zich ook goed combineren met individuele coaching tussen de sessies.