intervisie in bedrijf

Problemen oplossen en inzicht vergroten

 1. Home
 2. |
 3. Ontwikkeling
 4. |
 5. Intervisie in bedrijf

01 INTERVISIE IN BEDRIJF

Collega’s helpen zonder het probleem over te nemen

MissionMatters-ontwikkeling

Intervisie in Bedrijf is leren van elkaar. Het is een doeltreffende en plezierige manier waarmee de deelnemers elkaar duurzaam helpen om persoonlijk te ontwikkelen en beter te worden in het werk. Het verbindt de medewerkers op een diepere laag doordat ze met hun eigen dynamiek aan de slag gaan. Gesprekken in een intervisiebijeenkomst zijn op gelijkwaardige en vrijwillige basis. Wat besproken wordt blijft binnen de groep.

Tijdens de intervisie worden de uitdagingen en problemen behandeld die zich op de werkvloer voordoen en hoe de deelnemer zich tot dat probleem verhoudt.

02 RESULTAAT

Problemen oplossen en inzicht vergroten

Door goede vragen te krijgen en een situatie diepgaand met elkaar te onderzoeken, komen de inbrengers op eigen kracht tot nieuwe inzichten en eigen oplossingen

Aan de hand van intervisie leren deelnemers van het soort vragen dat ze krijgen, de ervaringen van anderen en delen ze hun eigen kennis.

Het is voor professionals belangrijk om uit de inhoud te kunnen stappen en op situaties te reflecteren. De positieve effecten van een intervisie zijn dat:

 • Het bewustzijn wordt vergroot
 • De klant- en medewerkersgerichte communicatie verbeterd
 • Er gewerkt wordt aan persoonlijke ontwikkeling

Wil jij jouw organisatie fundamenteel succesvol laten zijn?

“Vanwege de platte organisatiestructuur heb je weinig contact met gelijken, dus ik vond het persoonlijk erg waardevol om op deze manier de herkenbaarheid en het omgaan met bepaalde situaties te delen. We dealen allemaal met dezelfde vragen en cases en we zijn geneigd te denken dat het aan de ander ligt: die spiegel vond ik persoonlijk heel fijn.” – Deelnemer

Maak een afspraak voor een verkennend gesprek.

03 ONZE MANIER VAN WERKEN

Intervisie thema’s geven vaak een inhoudelijke verdieping op bestaande (trainings)programma’s in het bedrijf. We bieden een menukaart van thema’s aan in het intervisie programma. De deelnemers worden methodisch begeleid door een facilitator. 

De deelnemers leren en ervaren dat mensen samen meer weten dan één persoon alleen. De deelnemers ervaren echt het plezier met elkaar.

Samenstelling: 

Per intervisiebegeleider wordt er uitgegaan van minimaal 6 en maximaal 8 deelnemers. Zij zijn altijd gelijken of peers en:

 • Zijn bereid elkaar te helpen om beter te worden in hun werk en persoonlijke leven en doen vrijwillig mee
 • Staan open voor zelfreflectie. Dit is een basisvoorwaarde voor de deelnemers.
 • Voelen dat de basisveiligheid van de groepssamenstelling wordt gewaarborgd

Voorbereiding: Voor de deelnemers is er geen, tot beperkte voorbereiding nodig. Essentieel is wel dat de deelnemers casuïstiek meebrengen.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in om de mogelijkheden te bespreken.

Na een persoonlijke intake en gesprekken met het management stellen we de intervisie thema’s vast. De thema’s kunnen, afhankelijk van de actualiteit, aangepast worden. Het is aan de deelnemers om de urgentie en het belang te bepalen van de onderwerpen, welke relevant zijn. Hiermee heeft intervisie direct impact en effect.

Persoonlijke ontwikkeling

Communicatie voorkeuren van mijzelf en de ander, grenzen stellen en ruimte nemen, crucial conversations, kernkwaliteiten en omgaan met allergieën, falen = leren, introvertie versus extravertie, timemanagement, etc…

Management in ontwikkeling

Outputgericht leiding geven, delegeren, motiveren en inspireren, omgang met negativiteit, medewerkersgesprek vol emotie, communicatie ‘naar beneden’ en ‘naar boven’, situationeel leidinggeven, krachtenvelden in het team, etc…

Leiding nemen in klantcontact

Succesvolle sales gesprekken, agenda effectiviteit, gelijk hebben of gelijk krijgen, motivatie en drijfveren, onderhandelingen, omgaan met bezwaren, pijplijnmanagement

Samenwerken in Bedrijf

Samenwerken, beïnvloeding vergroten met de Roos van Leary, betere beslissingen nemen met de denkhoeden van de Bono, personal branding: interne en externe profilering, verantwoordelijkheid nemen, feedback en kritiek, teamdynamiek

Persoonlijk Leiderschap

Aan de hand van 7 eigenschappen van effectieve mensen houden we intervisie. Onderwerpen oa paradigma’s, principes, cirkel van invloed, wederzijdse afhankelijkheid, begrijpen en begrepen worden, win-win denken, timemanagement

Inspiratie en bezieling

Persoonlijke missie en moed, werk en privé in balans, persoonlijk statuut, kernwaarden, carrière in perspectief (waar sta ik, waar ga ik naar toe)

Change management

De contactcirkel van hechting, krachtenveldanalyse, gevoelens in verandering, de creatiespiraal, waarderend onderzoeken, veranderen met heart, body & mind, veranderen binnen je cirkel van invloed, draagbaarheid en verantwoordelijkheid, VUCA wereld en leiderschap.

 • initieel 6 intervisie bijeenkomsten
 • De deelnemers komen 3 uur samen per intervisie
 • We gaan uit van minimaal 6, max 8,  deelnemers per groep per facilitator
 • Meerdere groepen tegelijkertijd is mogelijk
 • De intervisie is 1 dagdeel, en kan ook aan het einde van de dag, in de avond
 • Frequentie ligt tussen de 6 a 8 weken
 • Op locatie naar keuze, een externe, inspirerende locatie heeft vaak de voorkeur.

Dit is altijd een maatwerk programma afhankelijk van samenstelling, thema’s, locatie en aantal intervisies. Standaard gaan we uit van 6 intervisies.

Onze Intervisie activiteiten:

 1. Overleg programmawensen, opdracht en evaluatie met opdrachtgever.
 2. Intake, planning en communicatie met de deelnemers. Vaststellen intervisie thema’s
 3. Per intervisie de voorbereiding, uitvoering, nazorg en materialen.

Dit programma laat zich ook goed combineren met individuele coaching tussen de sessies.