1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Paarden leiden, of volgen...

Paarden leiden, of volgen ze mij?

door | 27 februari 2023

"Mag ik je uitnodigen voor een coaching met paarden? Kom het gewoon een keer ervaren." Dit waren de woorden Carina Braams in Groningen, november vorig jaar bij een workshop systemische teaminterventies. Iets aannemen zonder dat ik er hard voor werk, blijf ik lastig vinden. Ik ken Carina al sinds 2017. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Met sommige mensen heb je dat. Zo af en toe komen we bij elkaar in de lucht en kletsen we zakelijk even bij. Haar uitnodiging voelde als een groot kado.
Mission Matters Paarden Leiden of volgen ze mij

Ik volg Carina Braams haar blogs over paardencoaching al jaren, en we zijn allebei coach voor leiders en teams. Alleen zij heeft haar paarden als leidend klankbord, als signaalfunctie. Ik nam haar uitnodiging met beide handen aan.

Daar stond ik dan op een koude dag in februari. Met 2 paarden in de wei., een kleine en een grote. `Maak maar contact….` Vol moed liep ik direct naar de grote toe. Op de foto zie ik pas hoe krampachtig ik er sta, onwennig en spannend. De paarden gaven me geen blik waardig… oei… dit ken ik. Ik voel de spanning in mijn lijf oplopen. Was dit overmoed? Dat doe ik wel ff…toch?

Doe je best!

Ik ga mijn best doen…. ze geven geen krimp en eten rustig door. Als ik vervolgens een touw in mijn handen krijg, met de vraag `loop eens een rondje met het kleine paard`, trek ik het paardenhoofd omhoog. Nog steeds wordt er geen stap gezet. Alsof dat paard denkt `wat wil je nou, idioot` … Oké, dat zijn dus mijn eigen gedachten. Ik moet om mijn onkunde en onmacht lachen.

Carina geeft mij feedback: “Wat ik zie gebeuren is zodra je contact hebt, leid je niet. Je verwacht dat hij weet wat je wilt, Je laat los in plaats van de leiding te nemen. Wat wil je eigenlijk?” Zo staan we wat je praten en ongemerkt komt het grote paard achter me staan. Hij beschermt me, maar geeft me daarna een kontje. Ik moet lachen en zie het als een aanmoediging tot hernieuwd contact.

Paarden leiden, of volgen ze mij?

Ik besluit een doel voor ogen te nemen en ga naast het paard staan. Het touw kort, mijn blik op mijn doel. Ik geef het paard via het touw kort aan wat ik wil. Hij gaat met me mee… wow, wat een heerlijk gevoel. Ook daarna het loslaten van het touw en toch in verbinding blijven terwijl we samen lopen. Ik op mijn benen, hij op zijn benen. Zo hoort samenwerken te voelen. En als hij twijfelt, zet ik hem weer kort even aan.

Te gek! We lopen met het grootste gemak een rondje. Zo voelt samen op pad doelen bereiken. Ik heb er echt plezier in. En zonder moeite. Zonder hard werken. Vanuit mijn volste vertrouwen.

Paarden zijn prooidieren. Dus alleen als ik op mij vertrouw, kunnen zij ook op mij vertrouwen. Als ik niet voor mijzelf transparant ben, ben ik voor paarden onveilig en weten ze niet wat ze aan me hebben. Als ik zelf voel dat er contact is, kan er ook groepsveiligheid ontstaan. Als ik een doel weet, kunnen zij volgen.

Managers willen doelen halen door te trekken

De parallellen van het werken met paarden en met het managementvak waren mij door haar blogs al duidelijk. Maar om dit zo te ervaren, heb ik mijn lijf gebruikt. Geweldig, een aanrader. Voor jezelf, als leider of met je hele team.

In mijn coaching hoor ik vaak dat teams niet te porren zijn voor verandering. Het is de manager die werkelijk in deze verandering moet geloven. Bereid is om er in kleine deeldoelen naar toe te werken. Aanwezig te zijn, voor te gaan in de gewenste beweging. Beschikbaar in het contact. Maar ook bereid is om de lijn soms kort te houden, aan te zetten en kordaat door te pakken.

In de toekomst neem ik deze managers, eventueel samen met hun teams, een middag mee de bak in naar Carina. Het maakt in een korte tijd helder welke patronen er zijn, wat er te voelen is. Integer, vriendelijk en oordeelloos, Gericht op de veiligheid in de hele groep. Gericht op vooruitgang.

Ik ben blij dat ik haar uitnodiging heb aangenomen. Het lijf is zoveel helderder dan het hoofd, Vanuit deze reflectie kan ik zelf weer op een andere manier geven. Mijn plek is naast je. Ik ga er niet meer aan trekken, en ben bereid met je mee te lopen. Ik ben aanwezig, op mijn eigen benen. Net als jij.

Ben je klaar om te stoppen met vechten en te starten met leiden? Leer hoe je de leiding kunt nemen en samen kunt groeien! Maak jij met mij contact?

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

In dit 2e blog in de reeks over het boek van Joep Dohmen ‘Iemand Zijn, Filosofie van persoonlijke vorming’, vertaal ik relevante stukken naar persoonlijke vorming binnen organisaties. Het is een long read. Ik onderzoek via de vormingstheorie, of dit in organisaties van nut kan zijn en of het bruikbaar is voor managers. 

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Een vertaling van dat hele dikke boek IEMAND ZIJN van Joep Dohmen naar de alledaagse praktijk: over mijzelf, de onderneming, het coachvak. Op een vrije manier mee omgaan om te ontdekken of het waardevol is voor organisaties, directeuren, managers en teams.

Laten we samen deze reis maken, samen groeien en leren. Jouw inzichten zijn net zo waardevol als die van Dohmen of mij, dus laten we delen en ontdekken.

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Tijdens een smakelijke lunch met mijn man, informaticus van beroep, spreken we tussen de soep en het hoofdgerecht over ChatGPT. Hij vraagt mij of mijn beroep als coach nog wel toekomstbestendig is.

Een heerlijk pittige vraag die me aanzet deze te beantwoorden in dit blog. Gaat AI coaching vervangen of niet?