1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat

door | 3 oktober 2023

Velen van ons zijn opgegroeid met aloude adagium 'Rust, Reinheid en Regelmaat' als dé sleutel tot gezonde opvoeding. Dat is wat we bedrijven en hun werknemers ook van harte gunnen. Maar laten we duidelijk zijn, we hebben het niet over de soort rust waarbij je in slaap valt, de reinheid van kraakheldere toiletten, of het soort regelmaat dat in monotone sleur vervalt. Nee, we hebben het over iets anders. Een blog over de drie R'en die bedrijven dringend nodig hebben.
Rust Reinheid en Regelmaat MM Blog 23

Wij moedigen bedrijven aan om te streven naar een cultuur van rust, reinheid en regelmaat als tegenwicht voor de huidige focus op groei en prestatie. Een blog over de drie R’en als nieuw moreel pleidooi. Herken je deze uitspraken:

“Geen tijd voor gehad!” “Er zijn er altijd een paar die nooit hun uren op tijd inleveren.” “Ik schiet van de ene in de andere vergadering, en bijna allemaal via Teams.” “De komende maand heb ik 15 interne vergaderingen gepland staan, ik kom niet toe aan klantgesprekken.” “Die collega reageert zelden in één keer op e-mail, ik moet er wel vijf keer achteraan.” “Ik maak gewoon lange dagen, een collega van mij heeft een burn-out.”

Hoe gewoon is dit geworden bij jou, bij jullie op de zaak? Komt dit je bekend voor? Is dit jouw realiteit? Herken je die voortdurende onrust, het gebrek aan professionele hygiëne en de chaotische onregelmatigheid. Het benauwt me soms als ik mensen hoor praten over hun werk, hun organisatie en hun collega’s. Het is hoog tijd voor een nieuw moreel pleidooi binnen bedrijven.

#Rust

Laten we simpelweg wat meer rust brengen op de werkvloer. Geconcentreerd aan je werk, zonder eindeloze vergaderingen, bila’s of collega’s die bij je bureau komen klagen over anderen. Rust, om te werken vanuit zelfvertrouwen en vakmanschap, zonder de druk van onrealistisch perfectionisme.

In rust iets afmaken zonder continu ‘overdruk’ te voelen. Als er één fulltime equivalent (fte) minder beschikbaar is, kan de organisatie (tijdelijk) met 1 fte minder werken en dus minder leveren. Rust, letterlijk, na iedere vergadering even uit, verwerk wat er is besproken en werk de acties uit.

Rust, is een omgeving waarin collega’s elkaar vertrouwen in hun taken en ieder werkt aan het duidelijke doel van de organisatie. Een omgeving waarin medewerkers niet in het weekend hoeven te werken, waar de balans tussen werktijd en privé-tijd in orde is. Nee, je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn, en je verdient voldoende rust- en slaapuren.

#Reinheid en helderheid

Laten we een beetje meer helderheid brengen in de interacties tussen diverse rollen en posities. Bemoei je niet te veel met de taken van anderen, dit schept tevens duidelijkheid over je eigen rol. Werk aan je eigen taken binnen je verantwoordelijkheid en mandaat en maak taken af. Vul je urenstaat in zonder dat iemand daar om hoeft te vragen, want dat hoort bij het afronden van je taak.

Stel realistische doelen voor jezelf en vier behaalde resultaten. Er is niets zo bevredigend als het afvinken van de drie prioriteiten op je takenlijst. Wees duidelijk als iets je niet lukt, ook als je het eerder hebt toegezegd.

Met heldere processen en een duidelijke en ordentelijk ingerichte organisatiestructuur weet een ieder de regels van het spel en snapt wat er wordt verwacht. (PS: Laten we de matrixorganisatie gewoon schrappen, niemand lijkt er echt helder over te kunnen zijn 😉 maar daar kan een heel blog over gaan.)

#Regelmaat

En dan hebben we de uitdaging van regelmaat. Dit is misschien wel de lastigste in deze tijd. Altijd ‘aan’ staan, meer uren werken dan nodig is. Laat die verdomde algoritmes niet bepalen hoe lang je blijft scrollen.

Onrealisatische groeiverwachtingen tegen beter weten in. Moet de omzet echt altijd groeien met hetzelfde aantal mensen, of zelfs minder? Agile werken lijkt op regelmaat, het voelt soms als een maandelijks nieuw project met steeds wisselende teamleden. Het lijkt wel alsof we het wiel steeds opnieuw uitvinden. Hoe nieuwer, hoe sneller, hoe beter?

Waarom hergebruiken we niet gewoon wat goed werkt? Kan iemand ‘gewoon’ binnen de uren van zijn contract werken, niet meer, maar ook niet minder? Is maandelijks vergaderen in plaats van dagelijks en samen lunchen echt te veel gevraagd? Is de omzet van het afgelopen jaar prima voor dit jaar?

Laten we opnieuw streven naar continuïteit in organisaties. Van een gezond werkklimaat ga je wellicht minder snel groeien, maar brengt je wel verder.

VUCA-wereld

Wij pleiten voor rust, reinheid en regelmaat binnen bedrijven. Juist in een tijd waarin de buitenwereld zoveel van mensen vraagt. In een tijd van chaos, influencers perfectionisme en maakbaarheid van geluk propageren, waarin jongeren door de coronapandemie een achterstand opliepen, en waarin zowel politiek, economisch als klimatologisch veel grilligheid is.

Over de VUCA-wereld hebben we eerder geschreven in een blog (link naar: https://missionmatters.nl/wat-is-een-vuca-wereld/).

De rol van leiders 

Rust, Reinheid en Regelmaat. Wat vinden jullie van dit thema voor het komende jaar? Het is een verademing ten opzichte van de eeuwige focus op omzetgroei, winstgroei, personeelsgroei, … 

Leiders kunnen hier bewust sturing aan geven, vanuit hun visie, strategie en jaarplannen. Is je verwachting positief en realistisch? Hoeveel kunnen de medewerkers echt aan, en waneer putten we uit? Wat gaan jullie het komend jaar niet doen? Wat is klaar, afgerond? Wie, of wat, moet je bewust gaan loslaten?

Als leider ben je ook rolmodel: leef je gezond, ben je ook imperfect en kwetsbaar, ga je zelf op tijd naar huis, lunch je in de kantine, kom je voorbereid op vergaderingen? Wat is jouw taak zowel naar binnen als buiten de organisatie?

Morgen is er weer een dag. Maak ruimte op de dag voor plezier in je werk en je leven. Hoe speel jij dit spel? 

———-

Dit Blog is verschenen in onze Nieuwsbrief Minds That Matters op LinkedIn: Abonneer je en mis geen artikel meer

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

Leiders, maak werk van persoonlijke vorming

In dit 2e blog in de reeks over het boek van Joep Dohmen ‘Iemand Zijn, Filosofie van persoonlijke vorming’, vertaal ik relevante stukken naar persoonlijke vorming binnen organisaties. Het is een long read. Ik onderzoek via de vormingstheorie, of dit in organisaties van nut kan zijn en of het bruikbaar is voor managers. 

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Iemand zijn. Op zoek naar de toepasbaarheid van dit boek

Een vertaling van dat hele dikke boek IEMAND ZIJN van Joep Dohmen naar de alledaagse praktijk: over mijzelf, de onderneming, het coachvak. Op een vrije manier mee omgaan om te ontdekken of het waardevol is voor organisaties, directeuren, managers en teams.

Laten we samen deze reis maken, samen groeien en leren. Jouw inzichten zijn net zo waardevol als die van Dohmen of mij, dus laten we delen en ontdekken.

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Een dialoog tussen mens en machine: gaat AI de coach vervangen?

Tijdens een smakelijke lunch met mijn man, informaticus van beroep, spreken we tussen de soep en het hoofdgerecht over ChatGPT. Hij vraagt mij of mijn beroep als coach nog wel toekomstbestendig is.

Een heerlijk pittige vraag die me aanzet deze te beantwoorden in dit blog. Gaat AI coaching vervangen of niet?