Zakelijk communiceren met gevoel

Teams functioneren beter en effectiever, als medewerkers beter leren waarnemen. En als ze datgene wat er fysiek gebeurt kunnen gaan benoemen. Zonder oordeel.

Zakelijk communiceren met gevoel

Stel: we hebben sterk de indruk dat een collega boos is of niet lekker in zijn vel zit, maar negeert de non-verbale signalen. Vergaderingen lopen stroef, maar we hebben het gevoel dat de onderstroom niet besproken kan worden. In ons werk laten we vaak na, wat we in ons privé leven spontaan doen.

We ontwikkelen kennis en vaardigheden, in eerste instantie op school, en later tijdens ons werk. We leren feitelijk en zakelijk te communiceren en beslissen. Wat in de vergetelheid raakt, is bewust gebruik maken van intuïtie: waarnemen van en communiceren over de onderstroom. De logica en feitelijkheid zijn krachtig instrumenten, maar zeker niet voldoende om effectief te zijn.

Bij iedere vorm van communicatie speelt ‘voelen’ een rol. Het lichaam geeft informatie over hoe het met je gaat of hoe het contact is met anderen. Ondersteun de ratio door gevoel, en leer meer intuïtief weten. Hoe ontwikkel je te vertrouwen op wat je voelt, wat je lichaam aangeeft? Hoe kan je dat over het voetlicht brengen in een zakelijke context? Daar is dit ontwikkelprogramma voor.

Vertrouwen op je waarneming in contact met jezelf en collega’s

In contact zijn met de ander, is in eerste instantie in contact zijn met jezelf. Wie in contact is met zichzelf, herkent de harmonie tussen fysiek waarnemen, gevoel en ratio. Door het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn ervaren deelnemers de positieve impact op het persoonlijk welzijn, de teamdynamiek en samenwerking.

Met het ontwikkelen van medewerkers in non-verbale communicatie, zintuiglijke waarneming en affectief contact is veel winst te halen voor bedrijven. Teams functioneren beter en effectiever, als medewerkers beter leren waarnemen. Als ze datgene kunnen gaan benoemen wat er fysiek gebeurt. Het is belangrijk dat medewerkers feitelijk leren waarnemen. Zonder oordeel naar zichzelf of de ander.

Programma

In dit ontwikkelprogramma begeleiden we teams bij het vergroten en benoemen van lichaamsbewustzijn.

Basismodule: vertrouwen op eigen waarneming in contact met jezelf en de ander

Een eerste kennismaking met zintuiglijke waarneming. Gedurende een hele dag gaan we aan de slag met het bewust gebruiken van onze zintuigen, waarnemen en non-verbale communicatie. We staan stil bij gevoelens en emoties. Naast fysieke oefeningen vertalen we dit naar ons dagelijks handelen; zowel op het werk als privé. We worden ons bewust van contact- en gedragspatronen.

 • Ochtendprogramma: het individu.
  Ontdek en benoem persoonlijke zintuiglijke waarneming, in contact met jezelf.
 • Middagprogramma: het team.
  Contact met anderen en de teamdynamiek staan centraal.

Verdiepingsmodules

Met het team verkennen we de specifieke teamdynamiek, de onderstroom, de omgeving van het team of de organisatie. We onderzoeken de teampatronen waarbij gebruik gemaakt wordt van ervaringsgerichte oefeningen rond balans, intentie, waarnemen en basispresentie. De specifieke invulling is maatwerk.

Thema’s zijn:

 • Assertiviteit; ruimte nemen en grenzen stellen
 • Conflicten voorkomen door contact
 • Kernkwaliteiten en allergieën
 • Omgaan met druk en weerstand
 • Samen-werken
 • Omgaan met verlies en verandering
 • Bewust kiezen
 • Ongeschreven regels
 • Vergaderen met gevoel
 • Balans verbeteren tussen voelen, denken en doen

Een additionele module is tussen de 3 en 6 uur.

Optioneel: begeleiding

Behalve teamdagen, bieden we ook intervisie in bedrijf, persoonlijke coaching-trajecten of therapie. Persoonlijke en zakelijke ontwikkelingsvragen die uit de teamdagen komen, kunnen worden besproken en uitgewerkt.

Praktische informatie

 • Samenstelling: een team van mensen die frequent samenwerken; we gaan uit van minimaal 6 en maximaal 16 deelnemers.
 • Doelgroep: management- en/of directieteams, teams met (technische) professionals, teams met (onderhuidse) conflicten, afdelingen of projectteams, young executives; dit programma is ook uitermate geschikt voor virtuele teams, personeelsdagen of als onderdeel van een management development-traject.
 • Voorbereiding: geen, het is een ervaringsgerichte dag.
 • Tijd, duur en locatie: voor de ervaringsgerichte oefeningen is een grote, bij voorkeur externe, ruimte gewenst; op verzoek adviseren of huren we een geschikte locatie.

Ochtendprogramma 9.30 – 12.00 uur
Middagprogramma 13.00 – 15.30 uur
Indien gewenst kan er ook een avondprogramma aangeboden worden.

 • Trainer / begeleider: Angelique Schrama coördineert de training en de zakelijke inhoud. De modules worden gefaciliteerd in samenwerking met een senior haptonoom of haptotherapeut.

Investering

Voor deze waardevolle ontwikkeldag:

 •  € 750,- per persoon (basismodule).
 • Voor additionele modules ontvang je een maatwerk voorstel.
 • Inclusief voorbespreken, communicatie naar de deelnemers, uitvoering, evaluatie en nabespreken.
 • De tarieven zijn exclusief BTW, catering en reis- en locatiekosten.

Wil je dit ontwikkelprogramma voor je organisatie? In dat geval bespreken we gezamenlijk de wensen en de mogelijkheden en ontvang je een maatwerk voorstel. Neem contact met ons op.