Coaching

Keuzes maken in je leven is niet makkelijk

[object Object]
Angelique Schrama
1 oktober 2014
Keuzes maken Ruth Chang web

Moeilijke Keuzes, ofwel ‘hard choices’

Als het gaat om keuzes voor jou als persoon, zoals bijvoorbeeld ‘word ik ondernemer of blijf ik werknemer’ wordt het lastig kiezen. Hoe komt dat eigenlijk?
Dit komt omdat de alternatieven waaruit je wilt kiezen gelijkwaardig zijn.Waarom vinden we kiezen eigenlijk zo lastig? Wellicht speelt angst mee in het nemen van een keuze. Of juist de beloning of de consequenties.

In de TedX video van Ruth Chang (professor aan de Universiteit van Oxford, professor in de filosofie) geeft zij aan dat een ‘hard choice’ een moeilijke keuze is tussen 2 alternatieven. Het zijn alternatieven waarbij zowel de positieve als de negatieve aspecten even zwaar wegen. Dit bemoeilijkt dan ook de keuze extra.

Het gaat bij een moeilijke keuze vaak om gevoelswaarden als gezondheid, geluk, smaak, gevoel, zekerheid, uitdaging, tevredenheid, sfeer, enzovoort.

Een voorbeeld: ‘word ik ondernemer of blijf ik werknemer?’ Dit zijn twee alternatieven van een zakelijke of professionele keuze. Welke aspecten zitten er in beide alternatieven:

  • Als ondernemer: vrijheid, de balans tussen werk en privé, eigen beslissingen nemen, welk werk neem je aan, inkomensrisico en verkopen.
  • Als werknemer: financiële zekerheid, collega’s, doorgroeimogelijkheden, ondernemingsmissie.

Er is geen ‘beste alternatief’, want ze voelen beiden belangrijk voor je. De twee alternatieven die je hebt, zijn gevoelsmatig gelijk aan elkaar, anders had je al gekozen.

Kiezen doe je zo

Je verzamelt van alle kanten de input voor het opstellen van de positieve en negatieve punten van je alternatieven. Daarna ga je bij jezelf te rade, je gaat denken. We hebben als mens het talent en verbeeldingsvermogen om zelf onze logica toe te voegen waardoor je achter een genomen keuze kan gaan staan. Professor Ruth Chang geeft aan dat we daardoor eigen baas kunnen zijn over de uiteindelijke keuzes die we in ons leven maken.

Als je een ander voor je laat kiezen dan ben je een ‘drifter’ en bepalen anderen wat jij wilt worden. Is dat een juiste keuze? Ik denk het niet. Chang ziet een ‘hard choice’ dus als een waardevolle kans om eens bij jezelf na te gaan wat er allemaal meeweegt om te worden wie je wilt zij en waarom ze voor jou van belang zijn.

Wie wil je worden?

Maak dat lijstje met positieve en negatieve aspecten per alternatief en weeg ze tegen elkaar af. Zet achter ieder aspect een plus en een min en stel je het einddoel voor.

Dat maakt dat je uiteindelijk, bevestigd en met persoonlijke redenen kan zeggen: “ik ben voor deze keuze”. Op deze manier bepaal je zelf wie je wilt worden, waar je wilt wonen, wat je eet of je ondernemer wordt of niet, etc.

Er is geen slechte keuze, het is jouw keuze. De alternatieven geven je inzicht in wat voor jou nu belangrijk is. Coaching kan je helpen op zoek te gaan naar de waarden die voor jou van belang zijn. Hoe ziet jouw leven er uit? Waar ga je voor? Kijk op de webpagina wat Mission Matters voor je kan doen.

Ook interessant

Coaching
De juiste knop voor managers
Coaching
Ik wil assertiever zijn!
Coaching
Plannen maken voor volgend jaar om doelen te halen