Eloise van Oranje liet haar stem duidelijk horen tegen racisme en uitsluiting, en toont hiermee haar karakter. Dit zien we in de onderstaande uitzending van NPO3, In Your Face. Ze staat dus vóór gelijkheid. Mensen die hun principes helder hebben, die weten in-het-moment welke keuze en actie ze moeten en willen maken, en durven dit ook. Altijd ingegeven vanuit wat ze zelf belangrijk vinden, niet wat een ander ervan vindt.
Dit is zeker niet altijd zonder consequenties. Je verliest er mensen mee, je kan ruzie krijgen, het is zelfs soms gevaarlijk. of je wordt buitengesloten. Eloise trotseerde tegenstand of mogelijk zelfs agressie, zoals ook op de betreffende video te zien is. Het is mij wel duidelijk waar ze haar op aan mogen spreken, waar ze voor staat, en ik zie nog meer.
Over welke video gaat het
Het is een YouTube uitzending van NPO3, aflevering 1 van In Your Face:
Leven volgens principes vergt moed
Leven volgens principes vergt moed. Moed om niet onverschillig te worden, of voor pragmatische, halfslachtige oplossingen te gaan. Het is daarom niet voor niets dat we in onze programma’s en coaching altijd tijd besteden aan principieel werken door het nadenken over kernwaarden en toegevoegde waarde. Dit mondt dan uit in een persoonlijk en zakelijk statuut. Vanuit deze manier van leven vergroot je je cirkel van invloed en het vormt de basis van het gevoel dat je ´in control´ bent. Het tonen van karakter geeft je stabiliteit en balans.
De tweede vrouw is de heldin, de eerste een lone wolf
Wat we in de hele video zien is dat Eloise niet de eerste was die er iets van zei. Voor haar ging er echter al een andere dame naar toe, of in ieder geval volgens de editor van de video. Nummer 1 is wat mij betreft de echte heldin met principes. Ook al wordt de eerste vaak als een beetje ‘gek’ gezien door de omstanders. Zij doet het werkelijk spannende werk. Zij is de lone wolf, een eenling.
Maar nummer 2, in de video is dit Eloise, is de volger van nr.1. Nummer 2 wordt in de buitenwereld vaak de heldin. Hoe dat werkt? Nr. 2 maakt het namelijk veilig voor de massa om nr. 1 te volgen. Als nr.2 durft te volgen, volgen er meer. In de video zie je dat steeds meer mensen er luidkeels ook iets van gaan vinden, of aan gaan doen.
De gekkie van het team
Ik herken nummer 1 ook in teams. Het is de man of vrouw met de grote bek. Het zijn de mensen die zogenaamd ‘altijd zeiken’ of wat op te merken hebben. Ze laten echter ook een authentiek geluid horen. Het team laat deze mensen al snel links liggen. `Daar heb je haar/hem weer!” Het gevaar, of onbedoeld effect, is dat iemand op den duur zich echt niet meer gehoord voelt of nog luider aanwezig gaat zijn. Het is de gekkie of eenling van het team.
Echter, zodra dit teamlid bijval krijgt van iemand anders in het team, wordt het mogelijk voor meer mensen om hun mening te geven. Als voorzitter is het dus altijd zinvol om te vragen of eenieder zich hierover kan uitspreken. Dit wordt deep democracy genoemd, alle stemmen doen ertoe. Dus check altijd of er ook een nr. 2 aanwezig is.
Opstaan voor wat juist is
Wat is leiderschap, als het niet gebaseerd is op principes en karakter? Wat is moed, als het niet betekent opstaan voor wat juist is? Zakelijk acteer je op beiden: moed en principes. Dit is te zien in gedrag. Ik noem dit actiegerichtheid met fundament. Mensen in je omgeving weten wat ze aan je hebben, Dit geeft ze vertrouwen. Voor leiders is dit essentieel in hun vak. De echte held in je team is nummer 2 die je wil volgen, of je besluiten ook wil bediscussiëren.
Eloise ontpopte zich, net als nr. 1, als een onvermoeibare voorvechter van respect. Het is echter hun actieve gedrag dat het trending heeft gemaakt op socials. Wat ik echter nog mooier vindt, is dat Eloise aan het eind de broers wil blijven verbinden. “Het is je broer! Wat maakt het uit voor wie hij kiest.” Daar gaat echt respect voor mensen over. Wat is een held zonder nummer 1. Welk nummer geef je jezelf?
Wil je zelf met je persoonlijk statuut aan de slag? Neem gerust contact op voor een kennismaking.
Tips en bronnen:
Steven Covey heeft er een heel boek over geschreven en ons blog uit 2017 sluit hierop aan.
Meer lezen over Deep Democracy?
Besluitvorming met aandacht en waardering voor andere opvattingen. https://deepdemocracy.nl/over-deep-democracy/wat-is-deep-democracy/
Een hele oude video die ik ooit over dit onderwerp zag op YouTube:
Heeft de initiator de meeste invloed of de eerste volger: https://youtu.be/wzEpseh8rSk