Coaching

Genogram maken voor familieopstelling

[object Object]
Angelique Schrama
25 juni 2019

Familiefeiten

Het is interessant om je eigen familiefeiten en verstrikkingen te begrijpen. Ze zeggen veel over wie jij bent. Vroeger werden deze verhalen bij de open haard verteld, maar helaas gaan veel van deze gesprekken  tegenwoordig daar niet meer over. Wij dagen je uit om je familie te begrijpen, de feiten op te zoeken, en deze te halen bij de levende familieleden of bekenden.

Familiestamboom

Feitelijk biedt een stamboom inzicht in gezinnen en families. Wie is de vader en moeder, hoe ziet de kinderrij eruit. Er is online veel te vinden over alle families in de wereld. Dit mede door een grote groep hobbyisten, en het levenswerk van de mormonen. Noteer, waar mogelijk, data van geboorte of overlijden.

Genogram

Met een genogram teken je echter de niet gestructureerde familiefeiten.  Mij helpt dit in de coaching. Je kan hierbij denken aan miskramen, scheidingen, verstoorde ouder-kind relaties, ziektes, regio oorsprong, religie dogma’s en ruzies. Maar ook verborgen of verboden liefdes. Een vierkantje is een man, een rondje een vrouw.

genogram

Onderzoeksvragen

Zowel het genogram als aanvullende informatie over bijzondere gebeurtenissen of situaties in het familiesysteem maakt het beeld meer compleet. Onderstaande vragen kunnen daarbij een eerste zicht geven op eventuele onderliggende dynamieken. Wat zijn jouw persoonlijke feiten,  hoe ziet jouw gezin en je gezin van herkomst eruit, inclusief grootouders:

 1. Grootouders hoe hebben ze elkaar leren kennen? Waren ze elkaars grote liefde? Zijn er eerdere liefdes geweest? Eerder getrouwd geweest? Waar in de kinderrij staan je grootouders?
 2. Gezin van Herkomst hoe hebben je ouders elkaar leren kennen? Waren ze elkaars grote liefde? Zijn er eerdere liefdes geweest of eerder getrouwd geweest? Waar in de kinderrij staan je ouders? Heb je broers en zussen, waar zit jij in de rij?
 3. Gezin van keuze Partner: hoe heb je je partner leren kennen? Ben/was je elkaars grote liefde? Zijn er eerdere liefdes geweest? Eerder getrouwd geweest? Heb je kinderen?

Onderzoek in jouw familie (en ga minimaal 2 generaties terug) de volgende feiten:

 • Wie zijn er al overleden (kruisje), wanneer en waaraan?
 • Is er sprake van miskramen, abortus, gewenste maar ongeboren kinderen, doodgeboren kinderen, of kort levende kinderen?
 • Wie was of waren het buitenbeentje van het gezin?
 • Zijn er feiten tussen broers en zussen in alle drie de generaties?
 • Zijn er bekende verstrikkingen tussen mensen?
 • Is er sprake of vermoeden van incest?
 • Zijn er buitengesloten familieleden?
 • Emigratie of geëmigreerde familieleden?
 • Adoptie, buitenechtelijke kinderen?
 • Afgebroken verlovingen, grote liefdes die niet tot een huwelijk hebben geleid?
 • Psychiatrische stoornissen (suïcide)?
 • Dood door schuld (moord)?
 • Oorlogsverleden, zowel collaboratie als verzet, gevechtssituaties meegemaakt?
 • Is er sprake van een familiegeheim?
 • Is er sprake van een zwaar lot, voor wie?
 • Is er sprake van terugkerende dynamiek of emoties?

Genogram symbolen

In het maken van een genogram ga je uit van jezelf, de vraaginbrenger.  Bekende volgende symbolen worden gebruikt bij de notatie van een genogram:

Genogram

Organisaties

Voor organisaties bestaat het organogram, het formele systeem.
Net zo interessant zijn de genogram-vragen over de oorspronkelijke bronbestemming van de organisatie, de oprichter, de organisatie verhalen en geheimen. Wie zijn de informele stakeholders? Zitten de juiste mensen op de juiste plek, worden de posities ingenomen? Zijn er geheime relaties?

Een organisatie-genogram geeft inzicht in de organisatiedynamiek.  Het brengt het verhaal van je organisatie in kaart. Deze informatie is basisinformatie voor de transformatieprogramma’s.

Tip: Vertellis. een spel om families weer met elkaar te laten praten.
Uitleg, voorbeelden en software voor genogrammen: https://www.genopro.com/ 

Ook interessant

Coaching
De juiste knop voor managers
Coaching
Ik wil assertiever zijn!
Coaching
Plannen maken voor volgend jaar om doelen te halen