1. Home
  2. |
  3. Blog
  4. |
  5. Moed voor managers

Moed voor managers

door | 1 mei 2020

Dit korte blog gaat over moed. Je kunt snappen wat moed inhoudt en het daarbij laten. Om principes in de praktijk te brengen, is moed nodig. Het gaat om nieuwe overtuigingen en nieuwe uitgangspunten. Dat is voor veel managers lastige materie…
Moed voor managers

Dit deel is het vervolg op het blog ‘Managers making wavesmet Stephen R. Covey: van ‘ik’ naar de ander.

Dit korte blog gaat over moed. Je kunt snappen wat moed inhoudt en het daarbij laten. Om principes in de praktijk te brengen, is moed nodig. Het gaat om nieuwe overtuigingen en nieuwe uitgangspunten. Dat is voor veel managers lastige materie…

“Het gaat ook om het volledig serieus nemen van jezelf. Het is wat Covey ‘onafhankelijk’ noemt. Durf het maar eens te zeggen: ‘ik weet waar ik voor sta’. Dat is wat ik noem moedig. We hebben juist nu moedige leiders nodig met een sterk moreel kompas. Want alleen met moed kun je duidelijk zijn en je kwetsbaarheid neerleggen. Dit is de basis voor effectief samenwerken met anderen. De definitie van moed is de bereidheid de confrontatie met lichamelijke pijn, tegenslag en levensbedreiging, onzekerheid, angst en intimidatie aan te gaan en te doorstaan.”

Angelique Schrama, executive coach

Heb je voorbeelden van moed voor managers?

“Je moet moedig zijn om een afspraak af te zeggen als deze niet bijdraagt aan waar jij echt aan wilt bijdragen. Je moet stellig kunnen zijn om tegen een ander te zeggen ‘…en hier is de grens en daar ga ik niet overheen’. Het vergt moed om te zeggen ‘ik weet dat dit een vervelende beslissing is, en toch zet ik het door. Omdat ik denk dat het de juiste is. Ik draag de risico’s en de verantwoording’.

Een totaal andere variant van moed is om te durven zeggen ‘ik weet het niet’, of ‘dit vind ik moeilijk, wil je me helpen? Als je dat durft te zeggen, kun je je wederzijdse afhankelijkheid ontwikkelen. De ander mag jou dan begrijpen en, waar mogelijk, helpen.”

Hoe herkennen en begrijpen werknemers dit?

“Mensen willen grip, controle en balans hebben. Om te werken aan wat ze belangrijk vinden, om waarde toe te voegen. En ook om overeind te blijven in een organisatie waar veel dynamiek is. We schreven al eerder over de VUCA-wereld, wat er nu meer ooit aan de hand is.

Managementboeken, waar ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ van Covey ook onder valt, zijn vormen van kennisvergaring, het vergroot je ‘weten’. Pas als je er daadwerkelijk mee aan de slag gaat, ga je het ook voelen. Je kunt ook zeggen ‘ga het boek maar lezen’, maar dat is volkomen zonder consequenties. Door er mee aan de slag te gaan, gaat het ook echt leven en veranderd het je karakter. Zo ben je leraar en leerling tegelijk.”

Hoe zit deze wetenschap in de transformatieprogramma’s?

“Bij alle programma’s voor transitie of ontwikkeling en onze coaching laten we de mensen nadenken over ‘wie ben ik’ en ‘hoe werk ik samen en wat doet er toe?’. Bijvoorbeeld bij teamdagen, intervisie bijeenkomsten of co-creatielab’s samen met klanten, is de basis ‘eerst begrijpen, dan begrepen worden’. Dan vervolgens uitvragen en het zelfinzicht en zelf-oplossend vermogen vergroten.

Als je goed naar een ander kan luisteren, lukt het vaker en beter om oplossingen te creëren waar iedereen zich goed bij voelt. Een win-win te bereiken waarvan iedereen denkt: ‘als dit de oplossing is, is het echt voor iedereen goed om te doen.

Het thema ‘persoonlijk leiderschap’ is bijvoorbeeld vaak een coaching of intervisie-thema. Individuele coaching bevordert de kracht van de kwetsbaarheid. Door te praten en oefeningen te doen, jezelf opdrachten te geven of een scrum-planning te maken en voldoende tijd tussen de ontmoetingen te plannen, kun je het geleerde, de inzichten of het plan in praktijk brengen. Het experimenteren in de praktijk is het engste stuk, is mijn ervaring. Het dan toch doen en de effecten ervaren, dat maakt werkelijk gevoeld moedig. Je bent trots op jezelf.

Wat is jouw verhaal?

Je hebt zelf die reis gemaakt van bewustwording naar inzicht, van theorie naar praktijk. Het heeft bij jou je bewustwording vergroot…?

“Ja, en het stopt dan niet, het gaat maar door. Je kunt intuïtief beslissingen nemen maar je kunt je ook afvragen ‘wat vind ik nu echt belangrijk, en waar kan ik iets aan doen?’ Dit is in je (werkende) leven een continu proces om bij stil te staan. Op mijn 30e vond ik andere dingen belangrijk dan nu op mijn 48e. Mijn persoonlijk statuut is een levend document. Hierdoor ontwikkel ik mijn karakter: ik corrigeer mijzelf en volg mijn eigen kompas. Nog belangrijker, het is ook duidelijk voor mijn omgeving waar ik voor sta.”

Wat we meer en meer nodig hebben in deze complexe wereld is moreel leiderschap. Het daagt je uit om te ontdekken waar je echt voor staat en dit in de praktijk uit te dragen. Niet alleen op de werkvloer, ook in je privéleven.

Angelique: “De blogs over Covey staan overzichtelijk onder elkaar op deze blogpagina. Ik wil je uitnodigen met mij in gesprek te gaan en de uitdaging aan te gaan om een stap te maken waarmee je werkelijk verder komt, samen op weg om angst en onzekerheden om te zetten in moed.”

MENSEN TRANSFORMEREN ORGANISATIES

Meer informatie over onze diensten transitie, ontwikkeling of coaching? We plannen graag een afspraak.

Social Media

Wij posten met regelmaat updates en artikelen op social media kanalen. Wil je ons volgen?

Meer blogs

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

Van giftige stroming naar frisse bries: zo pak je een slechte organisatiecultuur aan

“Dat is gewoon hoe we het hier doen. Dat is onze cultuur.” Hoe vaak hebben we deze zin niet gehoord? Maar wat is het dat leidinggevenden werkelijk zoeken? “Wij hebben de sleutel in handen om samen met ons team vooruitgang te boeken. We ondervinden weinig weerstand bij veranderingen.” In dit blog willen we ingaan op wat er wel is, maar niet zichtbaar. Hoe kun je als leidinggevende jezelf inzetten om de verandering te zijn in de organisatiecultuur die je voor ogen hebt?

Oud, of tijd voor wat anders?

Oud, of tijd voor wat anders?

Als je een mensen-vlootschouw houdt in je organisatie… hoeveel gaan er dan de komende 3 jaar met pensioen? En hoeveel daarvan kunnen niet wachten tot die dag is aangebroken?

Paarden leiden, of volgen ze mij?

Paarden leiden, of volgen ze mij?

“Mag ik je uitnodigen voor een coaching met paarden? Kom het gewoon een keer ervaren.” Dit waren de woorden Carina Braams in Groningen, november vorig jaar bij een workshop systemische teaminterventies. Iets aannemen zonder dat ik er hard voor werk, blijf ik lastig vinden. Ik ken Carina al sinds 2017. Vanaf het eerste moment hadden we een klik. Met sommige mensen heb je dat. Zo af en toe komen we bij elkaar in de lucht en kletsen we zakelijk even bij. Haar uitnodiging voelde als een groot kado.